“Σπάρτακος”: Καταγγελίες για εκμετάλλευση φαντάρων στα νησιά και στις Λέσχες Αξιωματικών

Εργασιακή εκμετάλλευση των φαντάρων που υπηρετούν στις μονάδες Εθνοφυλακής της Δωδεκανήσου σε Ρόδο, Κω, Καστελόριζο, Κάλυμνο, κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων – Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων “Σπάρτακος”, Νίκος Αργυρίου μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου για τις δεκάδες καταγγελίες και με αφορμή το περιστατικό του ακρωτηριασμού του δακτύλου ενός στρατιώτη στο Καστελόριζο.

“Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε τη γνώμη του κάθε γονέα από τον οποίο πήραν το παιδί τους να υπηρετήσει την πατρίδα και να θέσουμε το ερώτημα: “Τι δουλειά έχουν οι φαντάροι να κάνουν δουλειές του δήμου Καστελορίζου”, διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων.

Σύμφωνα με την καταγγελία που έλαβε το Δίκτυο, “τον περασμένο Φεβρουάριο οι φαντάροι υποχρεώνονται να βάφουν δημοτικές αίθουσες, να φτιάχνουν εκκλησίες να περνούν φωτιστικά σε τουριστικά μονοπάτια, να καθαρίζουν τον σκουπιδότοπο του νησιού, με λίγα λόγια δήμος -στρατός- εργολάβος να εκμεταλλεύονται την δωρεάν εργασία τους”.

“Έχουν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν και στρατιωτικά οχήματα για να μεταφέρουν τα κατσίκια μέλους του δημοτικού συμβουλίου”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυρίου. Αποκάλεσε σοκαριστικό το γεγονός του ακρωτηριασμού του δακτύλου του στρατιώτη σε ώρα εντατικής εργασίας εν αναμονή επισήμων, που δεν έγινε εφικτό να επανασυγκολληθεί, και εξίσου σοκαριστική τη διαχείριση του συμβάντος, αφού δεν ειπώθηκε, όπως είπε, κουβέντα από τους αξιωματικούς προς τους φαντάρους που συγκλονίστηκαν από το συμβάν.

“Ο στρατιώτης είναι ο πιο άγρια εκμεταλλευόμενος που υπάρχει χωρίς ωράριο για 30 συνεχείς μέρες μέσα στις μονάδες να δουλεύει χωρίς σταματημό και χωρίς δικαιώματα”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Δικτύου, ενώ – τόνισε ότι είναι συγκλονιστικές οι συνεχείς καταγγελίες που δέχεται η επιτροπή για στυγνή εκμετάλλευση των φαντάρων στις Λέσχες Αξιωματικών Ρόδου και Κω και στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις.

“Πρόσφατη είναι η καταγγελία γονιού στη Κω που ανέφερε πως το παιδί του κόντεψε να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Τους πέταγαν τηγάνια, τους ύβριζαν και κανένας δεν έκανε κάτι”, υποστήριξε ο κ. Αργυρίου χαρακτηρίζοντας αδιανόητο στελέχη του στρατού να διατηρούν σχέσεις διαπλοκής με ξενοδόχους, δίνοντας άγραφες άδειες τριών και πέντε μηνών στα παιδιά τους προκειμένου οι ίδιοι να εξασφαλίσου θέσεις security στα ξενοδοχεία.

Το ίδιο γνωστό είναι μέσω καταγγελιών και η έλλειψη συνθηκών υγιεινής διαβίωσης σε μονάδες πχ στη 95 ΤΥΠΕΘ στη Ρόδο, όπου εδώ και μέρες έχει σπάσει ο σωλήνας του βιολογικού καθαρισμού, η απουσία ειδών καθαριστικών χλωρίνη κλπ τα οποία υποχρεώνονται  να αγοράζουν οι στρατευμένοι, η ύπαρξη κοριών το 2022.

“Τα ζητήματα  αυτά είναι γνωστά στη Ταξιαρχία και στην ΑΣΔΕΝ και σε πολλές περιπτώσεις υποχρεώθηκαν να πάρουν μέτρα”, σημείωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τονίζοντας πως “όποτε υπάρχουν καταγγελίες- αντιδράσεις φαντάρων, γονιών και του Δικτύου Σπάρτακος λαμβάνονται μέτρα”. 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος