Πρόταση Γ. Χατζημάρκου για σύσταση Ειδικών Επιτροπών για τα ετοιμόρροπα κτίρια

Πρόταση για σύσταση Ειδικών Επιτροπών σε Σύρο και Ρόδο, για τα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα, κατέθεσε με επιστολή του προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Σημειώνει ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατο η μία Επιτροπή που συστήθηκε για τα νησιά του Αιγαίου να καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες τους, τονίζοντας ότι η πρότασή του στοχεύει στη βελτίωση του νομοσχεδίου ώστε καταστεί λειτουργικό και στον νησιωτικό χώρο.

Ειδικότερα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, με επιστολή που απηύθυνε σήμερα στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, στον Υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Νικόλαο Ταγαρά, και τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΝ, Ευθύμιο Μπακογιάννη, αφού εκφράζει την ικανοποίησή του για τη θεσμοθέτηση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων, παράλληλα, καταθέτει πρόταση για τη σύσταση Ειδικών Επιτροπών σε Σύρο και Ρόδο, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση της θεσμικής αυτής παρέμβασης, προκειμένου να καταστεί λειτουργική στον ιδιαίτερο και δύσκολο νησιωτικό χώρο.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών και αφορά την αντιμετώπιση του θέματος των επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων με τη θεσμοθέτηση Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων («Ε.ΕΠ.ΕΤ.»), ζήτημα συναρμοδιότητας με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Με το ζήτημα αυτό είχε ασχοληθεί επισταμένως ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος είχε συναντηθεί και με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για την προώθησή του.

Σύμφωνα με την τροπολογία, μετά από συνεργασία και σε συνεννόηση με το συναρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, δημιουργείται με απόφαση του Συντονιστή εκάστης Αποκεντρωμένης Διοίκησης (στην έδρα κάθε Αποκεντρωμένης Διοίκησης) από μία 7μελής Ειδική Επιτροπή, με αντικείμενο να επιλαμβάνεται σε περιπτώσεις κτισμάτων για τις οποίες υπάρχει συναρμοδιότητα ΥΠΕΝ – ΥΠΠΟΑ και που εκτιμώνται από την Υ.ΔΟΜ. ως επικινδύνως ετοιμόρροπα.

Ο κ. Χατζημάρκος προτείνει, στο πλαίσιο του άρθρο 101 του Συντάγματος, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα να υπάρχει ιδιαίτερη πρόβλεψη για τις νησιωτικές περιοχές κατά την ψήφιση νομοσχεδίων, να θεσμοθετηθούν άλλες δύο Ειδικές Επιτροπές, μία για τις Κυκλάδες με έδρα τη Σύρο, και μία για τα Δωδεκάνησα με έδρα τη Ρόδο, και η Επιτροπή της Μυτιλήνης να καλύψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς το επιστημονικό προσωπικό και στα τρία νησιά είναι επαρκέστατο, όπως αναφέρει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος