Πάτμος: Συντηρούνται οι τοιχογραφίες της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Την ένταξη στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027», της δεύτερης φάσης των έργων αποκατάστασης των δωμάτων και συντήρησης των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Πάτμου, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Το έργο, συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 357.473,79 €, εντάσσεται στην Προτεραιότητα «Ανάπτυξη και βελτίωση κοινωνικών υποδομών» και στη Δράση «Δράσεις για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Σημειώνεται, ότι η εμβληματική βυζαντινή μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ιδρύθηκε το 1088 από τον Όσιο Χριστόδουλο και αποτελεί το σημαντικότερο μοναστηριακό συγκρότημα του Αιγαίου Πελάγους.

Το καθολικό της μονής διασώζει τοιχογραφικό διάκοσμο των αρχών του 17ου αιώνα, ενώ στο παρεκκλήσι της Παναγίας, στη νότια πλευρά του καθολικού, ο ζωγραφικός διάκοσμος χρονολογείται στις τελευταίες δεκαετίες του 12ου αιώνα.

Περίφημη είναι και η πλουσιότατη βιβλιοθήκη του μοναστηριού και η συλλογή των κειμηλίων του, τα σημαντικότερα δείγματα της οποίας μπορεί να θαυμάσει κανείς στο επισκέψιμο σκευοφυλάκιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος