Πατμιάδα Σχολή και Μονή του Πανορμίτη της Σύμης στη Φωνή της Ελλάδας- Μια παραγωγή της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου

Δυο πνευματικά κέντρα του Ελληνισμού, που βρίσκονται στα Δωδεκάνησα πρωταγωνιστούν στη ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΤ από την Περιφέρεια, για τη Φωνή της Ελλάδας, την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2022.

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, από τις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας και για μία ώρα, θα γνωρίσει του Παγκόσμιου Ραδιοφώνου της ΕΡΤ την Πατμιάδα του Γένους Σχολή και την Ιερά Μονή του Πανορμίτη της Σύμης.

Πατμιάδα Σχολή και Μονή του Πανορμίτη της Σύμης στη Φωνή της Ελλάδας- Μια παραγωγή της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου

Η ΠΑΤΜΙΑΔΑ ΣΧΟΛΗ
Η Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή ιδρύθηκε το 1713 από τον μεγάλο Πάτμιο Διδάσκαλο και ιεροδιάκονο Άγιο Μακάριο Καλογερά, έτος κατά το οποίο επέστρεψε στη γενέτειρα του μετά από μακροχρόνιες σπουδές στη Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Η Σχολή στεγάστηκε και πρωτολειτούργησε μέσα στο κτηριακό συγκρότημα (Κάθισμα) του Ιερού Σπηλαίου της Αποκαλύψεως της Πάτμου. Η θέση της Σχολής ήταν καθοριστικής σημασίας, εφόσον βρισκόταν στην πιο επίκαιρη θρησκευτική θέση του νησιού, δίπλα στο χώρο του Ιερού Σπηλαίου μέσα στον οποίο ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, ο αγαπημένος μαθητής του Κυρίου και Απόστολος της Αγάπης, έφτασε εξόριστος το 95 μ.Χ., είδε τα φοβερά οράματα και έγραψε το Βιβλίο της Αποκάλυψης. Σήμερα η Σχολή υπάγεται στη Διεύθυνση Θρησκευτικής Εκπαίδευσης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και λειτουργεί ως Εκκλησιαστικό Γυμνάσιο και Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο.
Οι μαθητές προέρχονται από την Πάτμο και από διάφορα μέρη της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού. Οι μη Πάτμιοι μαθητές είναι οικότροφοι, διαμένουν και σιτίζονται εντελώς δωρεάν στο οικοτροφείο της Σχολής. Στη Σχολή διδάσκονται όλα τα μαθήματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αυξημένες τις ώρες διδασκαλίας των Θεολογικών μαθημάτων και της Βυζαντινής Μουσικής. Μας μιλά ο Σχολάρχης κ. Ιωάννης Ζαρκαδούλας.

Πατμιάδα Σχολή και Μονή του Πανορμίτη της Σύμης στη Φωνή της Ελλάδας- Μια παραγωγή της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου

Η ΜΟΝΗ ΤΟΥ ΠΑΝΟΡΜΙΤΗ ΣΤΗ ΣΥΜΗ
Η πρώτη γραπτή αναφορά για την ύπαρξη της Μονής του Πανορμίτη, βρίσκεται σε χειρόγραφο Παρακλητικό Κανόνα των Ταξιαρχών του 1460. Στο εσωτερικό του ναού, υπάρχουν παραστάσεις, η αγιογράφηση των οποίων πραγματοποιήθηκε το έτος 1792 από τους αυτόχθονες αγιογράφους Ιερομόναχο Νεόφυτο το Συμαίο και Κυριακό Καρακωστή. Τα καλλιτεχνικά αυτά δημιουργήματα αφέθηκαν στη φθορά του χρόνου μέχρι το 2001 που οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, απέστειλαν πεπειραμένους συντηρητές για την αποκατάστασή τους. Στη δεξιά πλευρά του ναού βρίσκεται το εικονοστάσι με την ασημένια εικόνα του Ταξιάρχη Μιχαήλ, που θεωρείται ο προστάτης άγιος του νησιού και ο προστάτης των ναυτικών στα Δωδεκάνησα. Η εικόνα έχει ύψος δύο μέτρα και η μορφή του Αγίου είναι καλυμμένη με φύλλα από ασήμι.
Οι χώροι της Μονής εκτός από το Ναό, περιλαμβάνουν τη Μεγάλη Τράπεζα, τη βιβλιοθήκη, το Κωδωνοστάσιο, το Υδραικό καθώς και δύο μουσεία, το Εκκλησιαστικό και το Λαογραφικό. Η Μονή έχει δύο Μετόχια και τρία Παρεκκλήσια. Μπορεί να φιλοξενήσει στα κελιά της μεγάλο αριθμό πιστών προσφέροντας κάθε άνεση και έχει πλούσιο κοινωνικό έργο. Βοηθάει άπορες οικογένειες, προσφέροντας εργασία, χορηγεί υποτροφίες σε οικονομικά αδύναμους μαθητές και φοιτητές, ενώ στο γηροκομείο που ίδρυσε ο Ηγούμενος Γαβριήλ Μαργαρίτης , περιθάλπει άπορους γέρους. Εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου και την Πεντηκοστή με πλήθος πιστών να καταφθάνουν από κάθε γωνιά της χώρας για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου. Η Μονή συνδέεται οδικώς με τη Σύμη, ενώ τακτά είναι και τα δρομολόγια της τοπικής συγκοινωνίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μας μιλά ο Ηγούμενος της Μονής Ἀρχιμανδρίτης Ἀντώνιος Πατρός.

Πατμιάδα Σχολή και Μονή του Πανορμίτη της Σύμης στη Φωνή της Ελλάδας- Μια παραγωγή της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου

Ρεπορτάζ –παρουσίαση: Αριστείδης Ε. Μιαούλης
Μουσική Επιμέλεια: Διαμαντής Διαμαντής
Τεχνική επιμέλεια: Γιώργος Μπαλής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος