Παρουσιάστηκε στη Ρόδο το νέο σχέδιο δασοπροστασίας

Το νέο δόγμα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο, Αλέξιο Ράπανο.

Η παρουσίαση έγινε στο μέγαρο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία προήδρευσε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος και συμμετείχαν οι βουλευτές Μάνος Κόνσολας, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς, οι δήμαρχοι Ρόδου και Σύμης Αντώνης Καμπουράκης και Λευτέρης Παπακαλοδούκας αντίστοιχα, οι διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δωδ/σου Μιχάλης Κρασσάς και Ρόδου Νικήτας Βενιός, στελέχη της Περιφέρειας και του Δήμου, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και πολλά μέλη εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας.
Παρουσιάστηκε στη Ρόδο το νέο σχέδιο δασοπροστασίας
Σύμφωνα με τον υπουργό, το νέο δόγμα δασοπροστασίας περιλαμβάνει περισσότερη πρόληψη και λιγότερη καταστολή. Στο πλαίσιο αυτό, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια εξασφαλίστηκαν περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ για διαχείριση δασών (καθαρισμούς, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών κλπ) σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ από τις 10 Ιουνίου θα υπάρχει αερομεταφερόμενη ομάδα από 590 δασοκομάντος, που θα μπορούν να ενισχύουν τις κατά τόπους Υπηρεσίες της Πυροσβεστικής ανάλογα με τις ανάγκες.
Ο στόλος των εναέριων μέσων θα αποτελείται φέτος από 46 ενοικιαζόμενα πτητικά μέσα (από 31 πέρσι) μαζί με τα περίπου 40 Καναντέρ, που διαθέτει η χώρα μας, τα οποία πάντως είναι γερασμένα και σταδιακά θα αρχίσουν να αντικαθίστανται.
Στη Ρόδο, όπως διευκρίνισε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, θα σταθμεύουν μόνιμα ένα ελικόπτερο μεσαίου τύπου, δύο τράκτορες με πλωτήρες που μπορούν να μεταφέρουν τρεις τόνους νερού ο καθένας και ένα Σινούκ του Στρατού. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα, ανάλογα με τον δείκτη επικινδυνότητας να σταθμεύουν στη Ρόδο προληπτικά, αεροσκάφη Καναντέρ.
Παρουσιάστηκε στη Ρόδο το νέο σχέδιο δασοπροστασίας
«Μέλημα μας είναι να διορθωθούν λάθη του περσινού καλοκαιριού» δήλωσε ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει και στη Ρόδο, σε ακίνητο που διαθέτει η Περιφέρεια, η ανέγερση, μέσω ΣΔΙΤ, Συντονιστικού Κέντρου Πολιτικής Προστασίας για το Νότιο Αιγαίο, που θα στελεχώνεται από εκπροσώπους όλων των υπηρεσιών του τομέα και θα ασχολείται με όλο το φάσμα των φυσικών καταστροφών.
Στο κτίριο αυτό, μετά από πρόταση του περιφερειάρχη θα εξεταστεί η δυνατότητα μεταφοράς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου.
Επίσης στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη να ιδρυθεί Πυροσβεστική στη Σύμη και να ενισχυθούν με προσωπικό οι υπηρεσίες σε όλα τα νησιά.
Ο υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος ήρθαν στη Ρόδο χθες (Σάββατο) το απόγευμα προερχόμενοι από την Κω. Επιθεώρησαν πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια σε ορεινές περιοχές της Ρόδου και είχαν ξεχωριστή συνεργασία με τον δήμαρχο Αντώνη Καμπουράκη και στελέχη της δημοτικής αρχής.
Παρουσιάστηκε στη Ρόδο το νέο σχέδιο δασοπροστασίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος