Παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη ζητά ο Δήμος Αστυπάλαιας για τους δασικούς χάρτες

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τους δασικούς χάρτες ζητά ο δήμαρχος Αστυπάλαιας, Νίκος Κομηνέας. Αναφέρει ότι το 90% του νησιού χαρακτηρίζεται είτε ως δασικό είτε ως χορτολιβαδικό, γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς του συνόλου σχεδόν της Αστυπάλαιας.

“Οι εκτός οικισμού εκτάσεις της Αστυπάλαιας ανήκουν εδώ και εκατονταετίες σε 3 κυρίως νομικά πρόσωπα: Σε ιδιώτες (με τίτλους 100 τουλάχιστον χρόνων πριν), στον Δήμο (ως κληροδοτήματα από το 1846) και στο Ε.Φ.Τ.Α. (Εκκλησιαστικό Φιλανθρωπικό Ταμείο Αστυπάλαιας, Ν.Π.Ι.Δ.), προερχόμενες από δωρεές και αδιάλειπτη νομή, επίσης από εκατονταετιών αποδεικνυόμενες με μισθωτήρια, συμβόλαια, πρακτικά του Ιδρύματος, κ.λπ.” αναφέρει ο δήμαρχος Αστυπάλαιας τονίζοντας πως όλοι τους έχουν πληρώσει φόρους μεταβίβασης μερικές φορές έως τώρα, ΤΑΠ, ΕΝΦΙΑ και φόρο ακίνητης περιουσίας για τις εκτάσεις που εκμισθώνονται.

Ο κ. Κομηνέας τονίζει πως αυτός καθαυτός ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων είναι δε προβληματικός, αφού ακριβώς ίδιας φύσης εκτάσεις σε προγενέστερο χρόνο έχουν χαρακτηριστεί σαν ΠΑ (αγροτικές) και όμορές τους ως Χ.Χ. (ανέκαθεν χορτολιβαδικές).

Όλοι οι ιδιοκτήτες για να κατοχυρώσουν τις ιδιοκτησίες τους καλούνται ουσιαστικά να καταθέσουν ενστάσεις, να επιβαρυνθούν μεγάλα χρηματικά ποσά σε παράβολα, αμοιβές μηχανικών, φωτοερμηνείες κ.λπ. κ.λπ. Σ’ αυτό θα πρέπει να προστεθεί και ο χρόνος που θα απαιτηθεί ώστε να εξετασθούν από την αρμόδια επιτροπή οι ενστάσεις που θα πάρει πολλά έτη στην κυριολεξία.

Εν τω μεταξύ όλο αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να πληρώνονται όλοι οι προβλεπόμενοι φόροι (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.) καθώς και αμοιβές και φόροι για μεταβιβάσεις – αποδοχές κληρονομιάς κ.λπ., ενώ ταυτόχρονα οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις αυτές με κανένα τρόπο έως την όποια οριστική απόφαση.

Ετσι ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας ζητά απο τον Πρωθυπουργό να μεταφερθεί το όποιο βάρος – υποχρέωση απόδειξης της κυριότητας των εκτάσεων αυτών από τους νυν ιδιοκτήτες στο Ελληνικό Δημόσιο και να δίνεται η δυνατότητα τουλάχιστον στις χορτολιβαδικές εκτάσεις να αξιοποιούνται από τους νυν ιδιοκτήτες τους. Το Ελληνικό Δημόσιο να δύναται να διεκδικήσει την όποια έκταση σε όποιο χρόνο κρίνει χωρίς να εμποδίζεται η αξιοποίηση του ακινήτου στο ενδιάμεσο διάστημα, βασιζόμενο όχι μόνο σε χαρακτηρισμό της φύσης του εδάφους (χορτολιβαδικό), αλλά και με αποδείξεις εμπράγματου δικαιώματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος