Π. Παπασεβαστός: Τραγικές οι συνθήκες για τους ψαράδες στα Δωδεκάνησα

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ψαράδες της περιοχής στα Δωδεκάνησα καθώς βλέπουν μέρα με την μέρα να μειώνεται η αλιευτική τους δραστηριότητα και να μένουν χωρίς εισόδημα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου επαγγελματιών ψαράδων Κω-Νισύρου Πέτρος Παπασεβαστός στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου “ο κλάδος βάλλεται από παντού ενώ μόνο υποσχέσεις και λόγια εισπράττουν από το κράτος οι 11.000 πανελλαδικά  επαγγελματίες αλιείς από τους οποίους 5.000 είναι στα Δωδεκάνησα”.

’’Τον ψαρά δεν τον προστατεύει κανείς” υποστήριξε ο  κ Παπασεβαστός “στερώντας μας ακόμα και  τη δυνατότητα να αλιεύσουμε  τα Λεοντόψαρα και τους Λαγοκέφαλους, που καταστρέφουν τα δίχτυα και το γόνο και αποτελούν κίνδυνο για τον άνθρωπο, αντίθετα με τη Κύπρο η οποία τα έχει επικηρύξει”

Υποστήριξε ότι “ο κλάδος οδηγείται σε εξαθλίωση καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα τεράστια έξοδα, από τα τέλη πλοίων που θέλει ένα σκάφος το χρόνο, περί τα 500 ευρώ ,τα δίχτυα ,το κόστος των οποίων ανήλθε από τα 12 ευρώ το κιλό στα 18, το δορυφορικό σύστημα που επιβάλλει το υπουργείο κάθε τρίμηνο ύψους 250 ευρώ για έλεγχο, μέχρι τα καύσιμα όπου το τράνζιτ από 0,50 ανήλθε στο 1.40 ευρώ”.

‘’Δεν βγαίνουμε με τίποτα, όταν ένα σκάφος θέλει την ημέρα τουλάχιστον 60-70 ευρώ για να κάνει  μεροκάματο’’ τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου ενώ “ακόμα και τα ψίχουλα των 1000 ευρώ από το πρόγραμμα του περυσινού Αυγούστου που δικαιούνται 7.000 ψαράδες δεν δόθηκαν ούτε στους  μισούς”.

Ο κ Παπασεβαστός μίλησε ακόμα και για την οικολογική καταστροφή που  έχει αρχίσει να κάνει εμφανή την παρουσία της, τη παράνομη αλιεία και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, παράγοντες που οδηγούν, όπως είπε, “με μαθηματική ακρίβεια σε αφανισμό της παράκτιας αλιείας και ουσιαστικά των ψαράδων που παλεύουν για μια αξιοπρεπή διαβίωση των οικογενειών τους χωρίς την ελάχιστη υποστήριξη”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος