Π. Λιοδάκης-Τέλος Ιουνίου 2023 θα είναι έτοιμη η επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού της Κω

Την παραδοχή ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός της ΔΕ Κω έχει εξαντλήσει τα όρια του και οι όποιες δυσλειτουργίες που παρουσιάζει θα αντιμετωπιστούν με την ολοκλήρωση της επέκτασης του μέχρι τέλος Ιουνίου 2023, εξέφρασε ο Διευθυντής-Χημικός Μηχανικός, υπεύθυνος λειτουργίας των Βιολογικών Καθαρισμών του νησιού, Πέτρος Λιοδάκης ,μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

Ο Βιολογικός της ΔΕ Κω, επεσήμανε ο κ Λιοδάκης, προορίζονταν για 33.000 κατοίκους τώρα ξεπερνάμε τους 50.000 συμπεριλαμβανομένων των επισκεπτών μας.

“Σ’ ένα χρόνο και εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα” πρόσθεσε “δεν θα υπάρχουν τα προβλήματα, που έχουμε κυρίως στη περίοδο υψηλής φόρτισης, Ιούλιο Αύγουστο, Σεπτέμβριο, με χαρακτηριστικότερο τη δυσοσμία, καθώς ο υπάρχων βιολογικός στη πόλη της Κω δέχεται πάνω από 15.000 κυβικά λύματα”.

Όμως η δυσοσμία, σύμφωνα με τον Διευθυντή, “δεν οφείλεται μόνο στην επιβάρυνση από τα λύματα, αλλά και στις συχνές διακοπές ηλεκτροδότησης και στα ανοιχτά φρεάτια και στα στάσιμα νερά, για τα οποία υπεύθυνοι είναι αντίστοιχα η ΔΕΗ και η ΔΕΥΑΚ”.

Να σημειωθεί, ότι το έργο της επέκτασης του Βιολογικού της ΔΕ Κω -προϋπολογισμού 5.800.000 ευρώ και τελικού κόστους 4.600.000 ευρώ, ενταγμένου στο πρόγραμμα “Τρίτσης”  από τον Ιανουάριο του 2019- εκτελείται βάσει του ίδιου συστήματος με το αρχικό έργο, το οποίο δημοπρατήθηκε το 1989, του παρατεταμένου δηλαδή αερισμού που είναι και το πιο ευέλικτο.

Όσον αφορά στο σύστημα επανάχρησης των επεξεργασμένων λυμάτων υπάρχει ήδη αγωγός (αυτή τη περίοδο όμως λόγω εργοταξίου δεν λειτουργεί) ο οποίος τροφοδοτεί τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής, τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν σχεδόν δωρεάν το νερό για τις ανάγκες των χώρων πρασίνου.

Σε εξέλιξη είναι όμως και τα δίκτυα αποχέτευσης (έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70%) στην ΔΕ Ηρακλειδών δηλαδή Αντιμάχεια και Μαστιχάρι από όπου τα λύματα θα καταλήγουν με τη βοήθεια των αντλιοστασίων στον Βιολογικό της  Καρδάμαινας, ο οποίος λειτουργεί.

Επίσης σε εξέλιξη είναι και το αποχετευτικό δίκτυο στη ΔΕ Κεφάλου στο Καμάρι συγκεκριμένα, το οποίο θα οδηγήσει τα λύματα στον υπό κατασκευή Βιολογικό ο οποίος θα παραδοθεί το 2023.

“Με την ολοκλήρωση των έργων αυτών θα είμαστε πλήρεις, όσον αφορά στην αποχέτευση και διαχείριση των Λυμάτων στο νησί, καθώς θα λειτουργούν πλέον και οι τέσσερις βιολογικοί, μαζί με αυτόν της ΔΕ Δικαίου”, υπογράμμισε ο κ Λιοδάκης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος