Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού ιδρύει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Με στόχο μέσα από έναν τεχνοκρατικά δομημένο μηχανισμό διαχείρισης να διασφαλιστεί μία και ενιαία φωνή η οποία θα εκφράζει επίσημα το Νότιο Αιγαίο αποφεύγοντας τις πολλές και διαφορετικές φωνές που μη τεκμηριωμένα και μη τεχνοκρατικά θα ήταν πιθανό να τραυματίσουν την εικόνα του προορισμού, το Περιφερειακό Συμβούλιο, αποφάσισε την ίδρυση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMMO).

Μάλιστα σχετικό αίτημα να χαρακτηριστεί το Νότιο Αιγαίο ως πρότυπος προορισμός, θα υποβληθεί στο Υπουργείο Τουρισμού, στο πλαίσιο του νέου νόμου.

Οργανισμό Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού ιδρύει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Εισηγούμενος το θέμα ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης τόνισε πως « η απόλυτα επιτυχημένη λειτουργία της Πρωτοβουλίας για τον Τουρισμό στο Νότιο Αιγαίο, απέδειξε σε όλους
μας έμπρακτα τα οφέλη και τις συνέργειες που δημιουργούνται όταν το σύνολο των εμπλεκομένων (stakeholders) που συνθέτουν το τουριστικό προϊόν συστρατεύονται κάτω από μια ενιαία ομπρέλα”

Προπομπός η πρωτοβουλία για τον τουρισμό

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, στην τοποθέτησή του ανέφερε πως η «Περιφέρεια έχει ήδη υλοποιήσει το DMMO στην πράξη και τώρα νομοθετείται. Η “Πρωτοβουλία για τον Τουρισμό” ήταν ο προπομπός και ήρθαν υπέροχα αποτελέσματα. Τα νησιά μας από το 2016, κάθε χρόνο σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Όμως για μένα, το μεγαλύτερο ρεκόρ ήταν το 2020, το μεγαλύτερο ρεκόρ του τουρισμού παγκοσμίως. Και τότε φάνηκε ποιοι είχαν σχέδιο και τα κότσια να το υλοποιήσουν, έχοντας απέναντί τους μια μερίδα της κοινωνίας που “έγδερνε” καθημερινά, ψάχνοντας να βρει τα λάθη σε μια μοναδική, πρωτόγνωρη καταιγίδα. Ήταν αδιανόητο το ρεκόρ του 2020. Με τη στάση, τη συμπεριφορά, την αυτοπεποίθηση, τις λύσεις και την προετοιμασία, κερδίσαμε την εμπιστοσύνη της τουριστικής αγοράς σε όλη την Ευρώπη, για να μην πω παγκοσμίως. Αποδείξαμε ότι είμαστε ένας ώριμος προορισμός σε χέρια σοβαρά, που έδιναν λύσεις. Έτσι, καταφέραμε τα νησιά μας να μείνουν όρθια, να έχουν εισόδημα».

O Περιφερειάρχης πρόσθεσε πως εκτός από το αίτημα για την έγκριση της σύστασης DMMO, στον Υπουργό Τουρισμού θα υποβληθεί και το αίτημα o DMMO του Νοτίου Αιγαίου να χαρακτηριστεί πρότυπος (για τους πρότυπους προορισμούς η νομοθεσία προβλέπει σειρά προνομίων), λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το δικαίωμα, ο πρωταθλητής του ελληνικού τουρισμού, να χαρακτηριστεί πρότυπος προορισμός, το κέρδισε με δουλειά και αποτελέσματα που ήρθαν μόνο μετά από συλλογικό αγώνα όλης της κοινωνίας».

Οι DMMO αποτελούν διεθνώς μια επιτυχημένη και διαδομένη δομή. Λειτουργούν αυστηρά τεχνοκρατικά με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, διασφαλίζουν την εμπλοκή και τον συντονισμό όλων όσων διαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν, είναι ευέλικτοι στις αποφάσεις, διαχειρίζονται το προϊόν, παρακολουθούν συστηματικά με νέα σύγχρονα εργαλεία τις αλλαγές στις τάσεις της αγοράς, τις γεωγραφικές αγορές, τον ανταγωνισμό, και τις καλές διεθνώς πρακτικές. Η δημιουργία ενός DMMO όχι μόνο θα αναδιαμορφώσει στην πράξη την οργανωτική δομή του τουρισμού στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά μεσομακροπρόθεσμα θα ενδυναμώσει τη θέση των νησιών στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας όπου συστάθηκε και λειτούργησε επιτυχημένα ένα άτυπο DMMO, ήδη από το καλοκαίρι του 2020, εν μέσω πανδημίας COVID-19. Η “Πρωτοβουλία για τον Τουρισμό στο Νότιο Αιγαίο”, στην οποία συμμετείχαν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και όλοι οι τοπικοί φορείς του τουρισμού και των εργαζομένων στον κλάδο, υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να υπάρξει έγκαιρος εντοπισμός, πρόληψη και διαχείριση κρίσεων επικοινωνίας που εν μέσω πανδημίας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν αρνητική δημοσιότητα για τον προορισμό τόσο σε διεθνές όσο και εθνικό επίπεδο, παράλληλα με την προώθηση θετικών ειδήσεων προς συγκεκριμένα κοινά-στόχους που συνδράμουν καθοριστικά στην εξέλιξη της ζήτησης για τον προορισμό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος