Οι μουσικοί που υπηρετούν με σεβασμό την παράδοση του Μεσοχωρίου Καρπάθου τιμήθηκαν σε μια συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο παροικιακός Σύλλογος Μεσοχωριτών Ρόδου ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΡΥΣΙΑΝΗ στο κατάμεστο μέγαρο της Αδελφότητας Ολυμπιτών Ρόδου Η ΒΡΥΚΟΥΣ.
Το Μεσοχώρι στη μέση της Δ.πλευράς της Καρπάθου σε απόσταση 31 χλμ απο το κέντρο , με 247 μόνιμους κατοίκους αλλά εκατοντάδες ξενιτεμένους σ΄όλο τον κόσμο. Αποτελεί χαρακτηριστικό σημείο θαυμασμού από τους επισκέπτες, που χάνεται η ματιά τους στο πέλαγος απο το “μπαλκόνι” του χωριού, μια χαρακτηριστική πλατεία.
Έχει χαρακτηριστεί “Καταφύγιο άγριας ζωής” και το χωριό Λευκός,το επίνειο του Μεσοχωρίου αναπτύσσεται ραγδαία τουριστικά κερδίζοντας το ενδιαφέρον τουριστών, τις περισσότερες φορές Ελλήνων που επιλέγουν την όμορφη αυτή Καρπάθικη γωνιά για τις διακοπές τους.
Το μεγαλύτερο πανηγύρι του Μεσοχωρίου πραγματοποιείται στις 8 Σεπτεμβρίου όπου τιμάται ο μεγαλόπρεπος ναός της Παναγίας της Βρυσιανη που είναι αφιερωμένη στην γέννηση της Υπεραγίας Θεοτόκου , χτισμένη πάνω σε πηγές με τρεχούμενο νερό.
“Ο Σύλλογός μας θέλησε με την εκδήλωση αυτή να τιμήσει τους ανθρώπους που συνεχίζουν την μουσική μας παράδοση, αφήνοντας ένα αποτύπωμα πολύ ισχυρό στον γενέθλιο τόπο μας” είπε στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου ο Πρόεδρος των Μεσοχωριτών της Ρόδου. Ο κ. Γιάννης Μάλτας, είναι και αυτός γόνος μουσικής οικογένειας , αλλά μουσικός και ο ίδιος.
Μεταξύ άλλων παρέστη και ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ. κ.Βασίλης Υψηλάντης , που έλκει την καταγωγή από την Κάρπαθο, και που απένειμε την τιμητική πλακέτα σε μουσικό. Πολλοί δε από τους τιμώμενους ήρθαν ειδικά για το σκοπό αυτό από το γραφικό Μεσοχώρι.
Τιμήθηκαν οι δάσκαλοι της παραδοσιακής μουσικής του Μεσοχωρίου: Γεώργιος Λύκος (γεν. 1946) Εμμανουήλ Αντ.Μάλτας (γεν 1952), Εμμανουήλ Γεωργ.Μάλτας (γεν. 1953) Μανώλης Χαροκόπος , Μανώλης Ρεΐσης, (γεν.1928) Ιωάννης Μ.Σαρρής, (1946) Μιχαήλ Ιωάννη Ρεΐσης, (γεν.1946), Νικόλαος Γ.Μάλτας, (γεν.1947) Γεώργιος Μ.Νουαράκης (γεν.1945),Μιχαήλ Ιωάννη Λυτός (γεν.1953) Νικόλαος Μηνά Σακέλλης (1949). ΄Ολοι σχεδόν έχουν συμμετάσχει σε δράσεις και εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο, αποσπώντας τα χειροκροτήματα και τους επαίνους Καρπαθίων και μη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε από τον Προϊστάμενο της ΕΡΤ Αιγαίου Αριστείδη Ε.Μιαούλη μια ιστορική αναδρομή στο Μεσοχώρι μεταφέροντας την εμπειρία του από τις καταγραφές που έγιναν το 1983 για τον Σταθμό της ΕΡΤ και την εκπομπή “Αντίλαλοι απ΄τα Δωδεκάνησα” , προβλήθηκαν εικόνες από τη ζωή στο Μεσοχώρι και ακολούθησε Μεσοχωρίτικο γλέντι όπου εναλλάσσονταν παλιοί και νέοι οργανοπαίχτες, με τους παρευρισκόμενους να χορεύουν τοπικούς σκοπούς και να προσφέρονται παραδοσιακά γλυκίσματα.
Λύρα από …κληματόβεργες
Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος του Εμμανουήλ Αντ. Μάλτα, Μαθηματικού, με τον οποίο έμαθε λύρα. Μας είπε: “Το σπίτι που μέναμε τότε ,ήταν ακριβώς απέναναντι απο το σπίτι που έμενε ο Γαννής του Μιχάλη του Σαρρή. Απ΄όταν άρχισα να καταλαβαίνω, θυμάμαι το Γαννή, να κάθεται πάνω στο Σουφά στα διπλωμένα στρώματα και να παίζει λύρα. Ήταν η πρώτη μου εικόνα με είχα με τη λύρα, εικόνα που επαναλαμβανότανε κάθε μέρα και προφανώς με επηρέασε, αφού άρχισα να φτιάχνω ομοιώματα λύρας από σανίδια και δοξάρια από κληματόβεργες με τη βοήθεια της γιαγιάς μου της Μοσχούλας, που καταλάβαινε την επιθυμία μου να αποκτήσω και εγώ μια λύρα.Λίγο καιρό αργότερα, βρέθηκα με κανονική λύρα ,δώρο του παππού μου του Μανώλη και έτσι άρχισα σιγά- σιγά να τη σημαδεύω….”
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος