Ν. Ιτσινές: Μας στενοχωρεί η μη δραστηριοποίηση των Συλλόγων Αποδήμων και η μη υποστήριξη τους

“Έστω και αργά χαίρομαι που ξεκινά αυτή η προσπάθεια της κατάρτισης του Μητρώου Αποδήμων, βέβαια ο αριθμός των Συλλόγων που αντιπροσωπεύονται σήμερα στην Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων είναι πολύ μικρότερος από εκείνο που είχαμε πριν από 30-40 χρόνια και επιπλέον δεν είναι και ενεργοί οι Σύλλογοι και αυτό είναι το πρόβλημα”, δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος των απανταχού Κώων Αποδήμων, Νίκος Ιτσινές.

Αφορμή η απόφαση του δήμου Κω να προχωρήσει οργανωμένα στη δημιουργία Μητρώου Κώων Αποδήμων. “Τη δεκαετία του 1970-1980”, επισήμανε ο πρόεδρος των Απανταχού Κώων, “είχαμε 15 έως 20 Συλλόγους  Δωδεκανησίων μόνο στην Ν. Υόρκη, σήμερα έχουν τραγικά μειωθεί, 4 απέμειναν σε Αυστραλία και Νέα Υόρκη, ενώ και όσοι υπάρχουν δεν είναι ενεργοί. Είμαστε στη 4η και 5η γενιά και δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον. Οι Σύλλογοι ιδρύθηκαν από τους μετανάστες και είχαν συνέχεια, όμως τα παιδιά και τα εγγόνια τους δεν δείχνουν την ανάγκη να συμμετέχουν στις δράσεις και αυτό μας στενοχωρεί”, υπογράμμισε ο κ. Ιτσινές.

Υποστήριξε ότι οι ευθύνες επιμερίζονται και στους Συλλόγους Αποδήμων, και στους δήμους, και στη κυβέρνηση, ενώ θεώρησε ανυπόστατη την δήλωση του Γενικού Γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού, Γιάννη Χρυσουλάκη, σε πρόσφατη σύσκεψη, ότι δεν μπορούσε να βρει Κωακούς Συλλόγους εγγεγραμμένους στον κατάλογο των Συλλόγων του εξωτερικού.

“Γνωρίζω καλά ότι ο Παγκωακός Σύλλογος Νέας Υόρκης είναι εκεί από το 1945 έχοντας 75χρόνων ιστορία”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ιτσινές, εκτιμώντας ότι ο αριθμός των αποδήμων από τα Δωδεκάνησα στο εξωτερικό συνολικά είναι πάνω από 50.000.  

 Βραδιά Αποδήμων

Εκδήλωση τιμητική για τους Κώους απανταχού της Γης, διοργανώνει ο Δήμος Κω και η Επιτροπή Κώων της Διασποράς, την Πέμπτη 25 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στη Μαρίνα.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει ενημέρωση για την επανασύσταση της Επιτροπής Κώων της Διασποράς, την επαναλειτουργία του Γραφείου και την κατάρτιση του Μητρώου Αποδήμων.

Η βραδιά θα εμπλουτιστεί καλλιτεχνικά, με παραδοσιακή μουσική και χορούς, με τους μουσικούς Μάνο Πόγια, Θεοδόση Παπαϊωάννου, Μανώλη Κεφαλιανό και χορευτικό από το Λύκειο Ελληνίδων Κω.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος