Λεύκωμα με φωτογραφίες της Πάτμου απο την Ιταλική περίοδο κυκλοφόρησε το Υπουργείο Πολιτισμού

Με πρόλογο της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη κυκλοφορεί σήμερα 18 Μαΐου , το λεύκωμα “Ιστορικές φωτογραφίες της Πάτμου Giuseppe Gerola 18-19 Ιουνίου 1912 . Το λεύκωμα που κυκλοφορεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου περιλαμβάνει μέρος του Φωτογραφικού Αρχείου της Ιταλικής Κατοχής στα Δωδεκάνησα.

Όπως σημειώνει η κ. Μενδώνη « η πρωτοβουλία αυτή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου είναι αξιέπαινη. Με τον τρόπο αυτόν τα μοναδικά αυτά τεκμήρια καθίστανται προσιτά στον μελετητή επισκέπτη , τον προσκυνητή, τον οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γνωρίσει σε βάθος την Πάτμο το νησί της Αποκάλυψης».

Λεύκωμα με φωτογραφίες της Πάτμου απο την Ιταλική περίοδο κυκλοφόρησε το Υπουργείο ΠολιτισμούΗ Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου Δρ. Μαρία Μιχαηλίδου υπογραμμίζει πως ο αρχαιολόγος Gerola ανήκε στην πρώτη εντεταλμένη αποστολή στα Δωδεκάνησα το 1912 από την Ιταλική Κυβέρνηση . Ήταν «ήδη έγκριτο μέλος της αρχαιολογικής αποστολής στην Κρήτη και της Αρχαιολογικής Σχολής των Αθηνών και διευθυντής των σημαντικότερων Μουσείων του Βένετο και της Εφορείας Μνημείων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρουμανίας”.

Λεύκωμα με φωτογραφίες της Πάτμου απο την Ιταλική περίοδο κυκλοφόρησε το Υπουργείο ΠολιτισμούΤο φωτογραφικό αυτό υλικό παρουσιάστηκε σε έκθεση αρχικά στην Πάτμο, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο με την οργάνωση και επιμέλεια της Αρχαιολόγου Δρ. Κωνσταντίας Κεφαλά με τίτλο «Στιγμές. Η Πάτμος μέσα από το φακό των Ιταλών», το 2017. Ένα χρόνο αργότερα η ίδια έκθεση παρουσιάστηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και το Σύλλογο Πατμίων Ρόδου «Ο Όσιος Χριστόδουλος» στο Κατάλυμα της Γλώσσας της Ισπανίας στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, από τις 18 έως τις 25 Μαρτίου 2018.

Λεύκωμα με φωτογραφίες της Πάτμου απο την Ιταλική περίοδο κυκλοφόρησε το Υπουργείο Πολιτισμού«Στο νησί των μοναχών, όπως ο ίδιος το αναφέρει, παρέμεινε για δύο μόλις μέρες, στις 18 και 19 Ιουνίου του 1912» μας πληροφορεί η κ.Κεφαλά και τα αποτελέσματα της περιοδείας του εκεί παρουσιάζονται σε άρθρο του με τίτλο “ I monumenti medioevali delle tredici Sporadi II”, που δημοσιεύθηκε σε αρχαιολογικό περιοδικό το 1916. Τις μετακινήσεις του ερευνητή από το ένα νησί στο άλλο διευκόλυναν οι ιταλικές χερσαίες και ναυτικές στρατιωτικές δυνάμεις».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος