Λ. Μενδώνη στη Βουλή: Σε ισχύ οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΕΦΑ Δωδεκανήσου στα ‘’Σφαγεία’’ της Κω

Ενώ θεωρητικά έχουν σταματήσει οι εργασίες αντικατάστασης του κεντρικού δικτύου μεταφοράς νερού από δεξαμενή στη θέση ‘’Σφαγεία’’ στη Κω και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ανακοινώνει προφορικά τις απολύσεις των συμβασιούχων ,τις οποίες μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και του Σωματείου ανακαλεί ,έρχεται η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού προχθές στη Βουλή να υποστηρίξει ότι οι συμβάσεις είναι σε ισχύ.

Οι  συμβασιούχοι εργαζόμενοι στο έργο, το ενταγμένο στα σεισμόπληκτα, αρχαιολόγοι και τεχνίτες, οι οποίοι προσλήφθηκαν  στην Υπηρεσία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά την Παρασκευή 13 Μαΐου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ότι δεν ισχύει πλέον η σύμβαση εργασίας τους ,την οποία είχαν υπογράψει στις 4 Μαΐου με καταληκτική ημερομηνία τη 3η του Σεπτέμβρη 2022 καθώς παγώνουν οι εργασίες λόγω οικονομικών απαιτήσεων του εργολάβου.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κ Μενδώνη στη Βουλή τη προηγούμενη εβδομάδα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΚΕ , οι συμβάσεις είναι σε ισχύ όμως υπάρχει έγγραφο της ΔΕΥΑΚ, φορέας υλοποίησης του έργου , το οποίο δήλωνε αδυναμία καταβολής μισθών από την επιχείρηση έγγραφο το οποίο και χρησιμοποίησε η ΕΦΑ για να ανακοινώσει προφορικά όχι εγγράφως τη διακοπή των συμβάσεων.

Μετά τις δυναμικές αντιδράσεις των εργαζομένων και τις επερωτήσεις του ΚΚΕ στην υπουργό η Αρχαιολογική Υπηρεσία ζητάει την παραμονή του προσωπικού για δυο μήνες ακόμα προκειμένου να γίνουν εργασίες τεκμηρίωσης υλικού.

Απαντώντας η ΔΕΥΑΚ ζητά να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το διάστημα να είναι μικρότερο των δυο μηνών. Ωστόσο η δέσμευση – δήλωση της υπουργού Πολιτισμού ήταν σαφής πως ‘’η τεκμηρίωση θα γίνεται από τους εργαζόμενους έως τις 3 του Σεπτέμβρη ‘’οπότε και λήγει η σύμβαση τους με ενδεχόμενη ανανέωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου συνεργείο της εργολήπτριας εταιρείας συνεχίζει να εκτελεί εργασίες στη περιοχή , παρά το γεγονός ότι το έργο σταμάτησε λόγω της παραπομπής στη διαιτησία μετά την διαφωνία εργολάβου – δήμου.

Λ. Μενδώνη στη Βουλή:  Σε ισχύ οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΕΦΑ Δωδεκανήσου στα ‘’Σφαγεία’’ της Κω

Όπως απεικονίζεται και στη Φωτογραφία πραγματοποιούνται εκσκαφικές και ασφαλτικές εργασίες για τις οποίες, σύμφωνα με το νόμο περί προστασίας των αρχαίων, απαιτείται αρχαιολογική επίβλεψη.

Εν τω μεταξύ απλήρωτοι συνεχίζουν να παραμένουν οι εργαζόμενοι μέχρι σήμερα από τον προηγούμενο Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ν Αιγαίου το πρώτο 15θημερο του Ιουνίου αναμένεται να καταβληθεί ο μισθός μόνο του Μαρτίου. Ήδη ένας εργάτης παραιτήθηκε από το έργο ενώ επίκειται και δεύτερη παραίτηση, μιας αρχαιολόγου, ενισχύοντας την ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για την συνέχιση και ολοκλήρωση του σοβαρού αυτού και μεγάλου έργου υδροδότησης .

 

 

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος