Κως – Σ. Τσατσαρώνη – Χάρις στην ΚΟΙΝΣΕΠ – ΕΥΦΡΑΙΝΕΙΝ αναβαθμίστηκε το καφενείο της “Αίγλης”

“Εμείς  οι γυναίκες της διπλανής πόρτας, όχι επαγγελματίες, αξιοποιήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο  το απαξιωμένο καφενείο της Αίγλης αναδεικνύοντας το σε φιλέτο”, τόνισε η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ-ΕΥΦΡΑΙΝΕΙΝ Στέλλα Τσατσαρώνη μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου για την απόφαση του δικαστηρίου.

Μια απόφαση του διοικητικού εφετείου Πειραιά που δικαιώνει εκείνη του δημοτικού συμβουλίου της δημοτικής αρχής του Κώστα Καίσερλη το 2012 για την παραχώρηση του ακινήτου στην Συνεταιριστική Επιχείρηση ΕΥΦΡΑΙΝΕΙΝ.

Η κ. Τσατσαρώνη υποστήριξε ότι βίωσαν διώξεις τα τελευταία χρόνια γιατί απλά θέλησαν να λειτουργήσουν σαν επιχείρηση Κοινωνικής Οικονομίας αποδεικνύοντας τελικά από την αποδοχή του κόσμου ότι τα κατάφεραν.

“Το δικόγραφο, ναι αναφέρει ότι θα μας επιστραφούν τα δικαστικά έξοδα όμως δεν είναι μόνο το παράβολο του διοικητικού εφετείου αλλά η ψυχική μας οδύνη, η ταλαιπωρία, ο κλονισμός της υγείας μας και φυσικά η τεράστια οικονομική ζημιά που είχαμε, κανείς δεν μπορεί να μας αποζημιώσει για αυτά”, τόνισε.

Εξέφρασε τη πικρία της “γιατί ακόμα και σήμερα πολλοί δεν κατανοούν τι σημαίνει Επιχείρηση Κοινωνικής Οικονομίας”, χαρακτήρισε την δικαστική απόφαση “καθοριστική για τις επόμενες γενιές” που θα μπορούν όπως είπε, να “πατήσουν” πάνω της για να δημιουργήσουν με βάση τις αρχές της κοινωνικής οικονομίας και εξήρε τη στάση του δικαστή ο οποίος -όπως είπε- “έσκυψε με ευαισθησία πάνω στην υπόθεση”.

‘’Οι  γυναίκες της Συνεταιριστικής επιχείρησης, σήμερα εργάζονται 18, προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά οικονομικά ομάδες μονογονεικές, πολύτεκνες που ανάγκη έχουν τη δουλειά,τα ένσημα ,για να βγουν σε σύνταξη ,για να ζήσουν την οικογένεια τους.

‘’Δεν είναι επαγγελματίες αλλά γυναίκες της διπλανής πόρτας ,καλές στη δημιουργία τοπικών συνταγών της Κώτικης κουζίνας που ήταν  και βασική μας επιδίωξη , η ανάδειξη δηλαδή της τοπικής γαστρονομίας όχι της’’ πειραγμένης’’ όπως συμβαίνει και της προβολής των τοπικών επιχειρήσεων ‘’μας επισήμανε η πρόεδρος της ΚΟΙΝΣΕΠ-ΕΥΦΡΑΙΝΕΙΝ ,υπογραμμίζοντας πως ‘’αυτή η λειτουργία των δέκα χρόνων ανέδειξε το κεντρικό αυτό καφενείο σε ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό στέκι με κέρδη και αποδοχή από ντόπιους και ξένους’’

Δεν παρέλειψε να επισημάνει τις ζημιές που πάντα  παρουσίαζε η λειτουργία του συγκεκριμένου καταστήματος, με χαρακτηριστική τη τελευταία μίσθωση επί δημαρχίας Γιώργου Κυρίτση όπου παραδόθηκαν  χρέη 210.000 ευρώ από την συγκεκριμένη επιχείρηση.

Όμως τι γίνεται σήμερα που έληξε η σύμβαση παραχώρησης και η δημοτική αρχή του Θεοδόση Νικηταρά ζητά να παραχωρηθεί το ακίνητο για να το εκμισθώσει σε ιδιώτη με διαγωνισμό!
‘’Ναι δεν έχουμε θέμα να φύγουμε ,όμως έχουμε υποβάλλει πρόταση εδώ και τρείς μήνες να παραχωρηθεί για πέντε ακόμα χρόνια το ακίνητο της Αίγλης στην ΚΟΙΝΣΕΠ, αφού και η νομοθεσία των δήμων το επιτρέπει με σχετική τροποποίηση Νόμου το 2018 ,πέραν από εκείνον της Κοινωνικής Οικονομίας, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουμε πάρει απάντηση‘’ εξήγησε η κ Τσατσαρώνη.

‘’Έπειτα, συμπλήρωσε, καταθέσαμε και πρόταση για καταβολή μισθώματος  3.000 ευρώ όταν οι παρακείμενες επιχειρήσεις που λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όχι  με όρους ΚΟΙΝΣΕΠ πληρώνουν στον δήμο ενοίκιο της τάξης των 1200 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι ο σημερινός δήμαρχος Θεοδόσης Νικηταράς δήλωσε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου πως παραμένει ένθερμος υποστηρικτής των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων .Υπενθυμίζουμε πως ήταν εκείνος ο οποίος μαζί με 20 ακόμα συναδέλφους του υπέστησαν διώξεις από την προηγούμενη δημοτική αρχή σε βάρος και των οικονομικών συμφερόντων τους γι αυτή την θέση τους.

Τι άλλαξε σήμερα και δεν θέλει να παραμείνει η ΚΟΙΝΣΕΠ στην Αίγλη? ρωτήσαμε την πρόεδρο της ‘’Αμβροσίας’’

‘’Απλά , ο δήμαρχος μπορεί να συμφωνεί ,όχι όμως και η δημοτική αρχή ’’απάντησε η κ Τσατσαρώνη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος