Κως: “Η μνήμη ως Αντίσταση” – Εκδήλωση αφιερωμένη σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία

Με το σύνθημα: “Η μνήμη ως αντίσταση” και ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σκεύο Παπαϊωάννου, πραγματοποιείται τη Πέμπτη 17 Νοέμβρη εκδήλωση αφιερωμένη σε όσους θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία, την ισότητα, τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια.

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Κεφάλου σε συνεργασία με την κοινότητα στις 7 το απόγευμα, ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στους Μανώλη Γλέζο, Μίκη Θεοδωράκη και στον Κωακής καταγωγής συγγραφέα και αγωνιστή, Μανώλη Φουρτούνη.

Με το σύνθημα “Η μνήμη ως αντίσταση”, θέλουμε να συμβάλουμε στο γεγονός ότι η ιστορική μνήμη είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για αποφεύγουμε τα σφάλματα του παρελθόντος, αλλά και για να διαφυλάττουμε τα θετικά ως σημαντικά υλικά για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με πραγματική δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ισότητας και ειρήνη”, τονίζει στη πρόσκληση ο παρουσιαστής της εκδήλωσης.

“Η υπεράσπιση των παραπάνω είναι υποχρέωση του καθενός μας και ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής-κλιματικής και πολιτισμικής κρίσης”, υπογραμμίζει ο Σκεύος Παπαϊωάννου προτρέποντας “να μη συμφιλιωθούμε με τις φρικαλεότητες του φασισμού ιδιαίτερα σήμερα λόγω των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσμίως”.

Επιλεγμένοι, στίχοι τραγουδιών και ποιήματα θα διαβαστούν από τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση και θα συμπληρωθούν από την προβολή ηχογραφημένων μουσικών βίντεο που σχετίζονται με την αντίστοιχη θεματική ενότητα. Για κάθε θεματική ενότητα υπάρχει μια σύντομη εισαγωγή. Οι στίχοι, τα τραγούδια και τα ποιήματα χωρίζονται σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

 Η κατοχή της Ελλάδας: Η κατοχή, η καταλήστευση της χώρας, η εξόντωση χιλιάδων από το ναζιστικό καθεστώς, ο βομβαρδισμός και η πυρπόληση χωριών και η γενναία Αντίσταση.

 Ελληνική μετανάστευση– Gastarbeiter (φιλοξενούμενοι εργαζόμενοι στη Γερμανία).

 Προσφυγιά και μετανάστευση σήμερα.

 Κρίση, Κοινωνικές επιπτώσεις και Συγκεκριμένη Ουτοπία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος