*Μέχρι να σταματήσουν να ‘’καπνίζουν ‘’οι εστίες της φωτιάς που ξέσπασε τη Δευτέρα 1η Ιουλίου και τέθηκε υπό έλεγχο χθες, Τρίτη, θα παραμείνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή ‘’Πόρτες’’ της Αντιμάχειας, στην Κω.
Τα εναέρια μέσα, ελικόπτερα και αεροσκάφη, αναχώρησαν χθες για Ρόδο και Αθήνα.
Συνολικά αυτή τη στιγμή στο σημείο βρίσκονται 60 πυροσβέστες από Κω, Ρόδο και την πρώτη ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών), πυροσβεστικά οχήματα, φορτωτές και υδροφόρες δήμου και ιδιωτών.
Στο χώρο του ΧΥΤΑ συνεχίζονται οι χωματουργικές εργασίες για αποτροπή ανάφλεξης των απορριμμάτων, ενώ επέστρεψαν στην Καρδάμαινα οι κάτοικοι και οι τουρίστες που διαμένουν στα Ξενοδοχεία της περιοχής
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η συμπαράσταση, των απλών πολιτών, των εθελοντών και των οργανωμένων ομάδων ΕΟΔ, της Δύναμης Καταδρομών, του Περιφερειακού τμήματος του ΕΕΣ, επαγγελματιών οδηγών τουριστικών λεωφορείων και ταξί, ξενοδόχων, τουριστικών πρακτόρων, ιδιοκτητών καταλυμάτων, καθώς και δημοτικών υπαλλήλων στην πυρκαγιά, αφού άμεσα συγκεντρώθηκαν, τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, κλινοσκεπάσματα και νερά για τους χιλιάδες ανθρώπους (10.000 μια πρώτη εκτίμηση) που φιλοξενήθηκαν στο γήπεδο και στα σχολεία της Αντιμάχειας, στο πολιτιστικό κέντρο και στο Νηπιαγωγείο Πυλίου, στο κλειστό γυμναστήριο Κω «Δημήτρης Παππούλης», αλλά και σε καταλύματα και Ξενοδοχεία στο Μαρμάρι .
Πρώτη φορά συνάντησα τέτοια αλληλεγγύη–
‘’Πρώτη φορά αντίκρισα τέτοια ανταπόκριση και αλληλεγγύη σε περιστατικό φωτιάς στα τόσα χρόνια που υπηρετώ στο Πυροσβεστικό Σώμα, από τοπική κοινωνία’’ δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου μάχιμος Πυροσβέστης, εποχικός στη Κω, από τη Θεσσαλονίκη.
‘’Δεν βρίσκουμε λόγια οι κάτοικοι του νησιού για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους πυροσβέστες για τον αγώνα που έδωσαν και δίνουν αυτές τις μέρες και στη Κω και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας που δοκιμάζονται, έναν αγώνα επικίνδυνο, αφού κάθε στιγμή απειλείται η ζωή τους με λίγες μόνο ώρες να ξεκουράζονται κατάχαμα στο άγριο και κρύο έδαφος, εισπνέοντας καπνό και άλλες ουσίες, δίπλα ακόμα και σε καπνισμένα χωράφια, σκεπασμένοι με αλουμινοκουβέρτες και με ό,τι άλλο μπορούν να βρουν εκείνη την δύσκολη στιγμή ..της νύχτας‘’ δήλωσαν στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου κάτοικοι της Καρδάμαινας που φιλοξενήθηκαν σε χώρους του δήμου και ιδιωτικά καταλύματα, ξενοδοχεία ακόμα και σε τουριστικά ημερόπλοια.
Φωτό: Εφημερίδα Βήμα της Κω
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος