Κως: Εξελίξεις στο θέμα με τον αιφνίδιο θάνατο του 44χρονου πρόσφυγα

Από τις 29 Γενάρη βρίσκονταν στη Κω ο 44χρονος πρόσφυγας από τη Γουινέα, που έχασε τη ζωή του βράδυ Τετάρτης 24 Μάρτη στο ΠΡΟΚΕΚΑ, μετά από κρίση σκωληκοειδίτιδας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

Η ακριβής αιτία του θανάτου θα προκύψει μετά τη νεκροψία –νεκροτομή, που θα γίνει το επόμενο διάστημα, αφού προηγηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ενημέρωσης της Πρεσβείας της χώρας του εκλιπόντος.

Ο άτυχος άνδρας και αιτών πολιτικό άσυλο εισήλθε στις 8 Φεβρουαρίου στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών Κω ,σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Στις 10 Φεβρουαρίου, δηλαδή δυο μέρες μετά , μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Κω για έλεγχο προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε , όπως δήλωσαν στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής της ‘Β Αστυνομικής Διεύθυνσης, Ανδρέας Σταυρόπουλος, καθώς και ιατρός του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου.

Το βράδυ της Τετάρτης 24 Μαρτίου πληροφορήθηκαν οι υπεύθυνοι στη φύλαξη αστυνομικοί του ΠΡΟΚΕΚΑ ,από συγκάτοικο του άτυχου άνδρα στο ίδιο κοντέινερ, ότι ο 44χρονος κοιμόταν από τις 8 το βράδυ, ενώ στην ερώτηση μας, αν ζήτησε ο ίδιος βοήθεια – οι πληροφορίες μας έφεραν τον πρόσφυγα να έχει έντονους πόνους-  μας βεβαίωσαν από την Αστυνομία, ότι κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε.

“Δεν υπήρχε περίπτωση να πονούσε και να μην ανταποκρίνονταν οι φύλακες άμεσα και έγκαιρα” ,τόνισαν χαρακτηριστικά τα στελέχη της υπηρεσίας.

Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι του ΠΡΟΚΕΚΑ ειδοποίησαν το ασθενοφόρο, στις 9.40 συγκεκριμένα, το οποίο έφθασε μετά από μια ώρα στις 10.40 και μετέφερε τον άνδρα στο Νοσοκομείο ο οποίος σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας είχε ήδη εκπνεύσει.

Στην ερώτηση μας γιατί δεν ειδοποίησαν άμεσα τον γιατρό (πληροφορηθήκαμε εντωμεταξύ ότι υπάρχει Ιατρός στο ΠΡΟΚΕΚΑ και είναι της ΑΕΜΥ -Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας που παρέχει υπηρεσία στα Προαναχωρησιακά Κέντρα με φορέα χρηματοδότησης το Υπουργείο Υγείας) μας απαντήθηκε ότι βρίσκονταν σε άδεια.

Όμως, οι πληροφορίες θέλουν να μην έχει κληθεί καν ο ιατρός παρά το επείγον του περιστατικού.

Η νακοίνωση του Τμήματος Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Ρατσιστική κυβέρνηση – αδιάφορη για την ανθρώπινη ζωή” τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του για το περιστατικό το Τμήμα Προσφυγικής και Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ και προσθέτει:

Οργή μα όχι έκπληξη μας προκαλεί ο θάνατος του Macky Diabete, μετανάστη από την Γουινέα σε κέντρο κράτησης στην Κω. Ο Macky Diabete πέθανε από περιτονίτιδα αβοήθητος μέσα σε φριχτούς πόνους. Οι εκκλήσεις του για μεταφορά σε νοσοκομείο δεν εισακουστήκαν από τους φύλακες, ενώ στο κέντρο κράτησης δεν υπήρχε γιατρός… Δεν μας προξενεί έκπληξη γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα ΠΡΟΚΕΚΑ και στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων.

Εκεί που φυλακίζονται στοιβαγμένοι ακόμα και για 36 μήνες άνθρωποι, που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα παρά μόνο, ότι ξεκίνησαν ένα μεγάλο ταξίδι για να γλυτώσουν από πολέμους και ακραία φτώχεια.

•Απαιτούμε και θα επιδιώξουμε την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών που οδήγησαν στο θάνατο τον 44χρονο μετανάστη.

•Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να κλείσουν επιτέλους τα ΠΡΟΚΕΚΑ όπως και κάθε κέντρο κράτησης για ανθρώπους, που δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα”.

Ρεπορτάζ: Καλλιόπη Βερβέρογλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος