Κως – Ελβάν Κοτζαογλάν: Τον Οκτώβριο η δημοπράτηση για την αποκατάσταση του τεμένους Ντεφτερνταρ

Τον Οκτώβρη θα γίνει η δημοπράτηση για την αποκατάσταση του τεμένους Ντεφτερντάρ στην Πλατεία Ελευθερίας  στη Κω, μαζί με τη δημοπράτηση του παλαιοχριστιανικού βαπτιστηρίου του Αγίου Ιωάννη στη θέση ‘’Επτά Βήματα ‘’στο παλιό Κοιμητήριο ‘’δήλωσε η πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Κτημάτων  ΒΑΚΟΥΦ, Ελβάν Κοτζαογλάν στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

‘’Η καθυστέρηση της μελέτης, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα, οφείλεται στα προβλήματα με την Αρχαιολογία ως προς την ανακατασκευή του Μιναρέ ’’υπογράμμισε η κ Κοτζαογλάν υπογραμμίζοντας ότι το έργο πρέπει να παραδοθεί μέσα στο 2025 καθώς έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης κάτι που αποτελεί δέσμευση της χώρας μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισήμανε ότι υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί η μελέτη στη διάρκεια των εργασιών εφόσον αναδειχθεί ο ανάδοχος καθώς ο Οργανισμός αδυνατεί λόγω οικονομικών δυσκολιών τα τελευταία χρόνια ,να αποπληρώσει άμεσα τους μελετητές.

Εικοσιένα καταστήματα εστίασης που στεγάζονταν σε ιδιοκτησία του Οργανισμού ,δεκατρία στη Πλατεία Ελευθερίας (Ντεφντερντάρ) και οκτώ στη Πλατεία Πλατάνου (Τέμενος Γαζή Χασάν) δεν επιχειρούν από το 2017 λόγω των σημαντικών ζημιών που υπέστησαν από τον σεισμό τα μνημεία, καταγράφοντας σημαντικές απώλειες εσόδων για τον Οργανισμό Διαχείρισης Κτημάτων ΒΑΚΟΥΦ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου είχε δηλώσει τον Μάιο στον βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα ότι η δημοπράτηση του έργου για την αποκατάσταση του τεμένους Ντεφντερντάρ, από τα πλέον κλασσικά δείγματα Ισλαμικής Τέχνης στην Ελλάδα, θα προχωρούσε εκείνες τις μέρες, δηλαδή πριν από τρείς μήνες

Όσον αφορά στο τέμενος Γαζή- Χασάν στο Πλατάνι σε εξέλιξη είναι οι εργασίες αποκατάστασης  και αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου  το 2023.

Εμπλοκή υπάρχει όμως και στην ανακατασκευή των Μουσουλμανικών μνημείων Αττίκ (Πλατεία Εθνάρχου Μακαρίου) και Μορούκ (Παλιά Πόλη) .

‘’Και εδώ, εξήγησε, ενώ έχουν εγκριθεί οι μελέτες η δημοπράτηση δεν προχωρά γιατί  προϋπόθεση  είναι να πληρωθούν οι μελετητές και εμείς δεν διαθέτουμε ανάλογους πόρους ’’ υποστήριξε η πρόεδρος του Οργανισμού υπενθυμίζοντας ότι το ΒΑΚΟΥΦ είναι ΝΠΙΔ.’’

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος