Κατά του νέου φορέα διαχείρισης απορριμμάτων ο Δ. Κρητικός

Έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου, προκειμένου να τεθεί προς συζήτηση το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, βάσει του νέου Περιβαλλοντικού Νομοσχεδίου, ζητά ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών», Δημήτρης Κρητικός.
Τάσσεται κατά του νέου φορέα διαχείρισης, τονίζοντας ότι υποβαθμίζει το Δήμο Ρόδου, αφού η Περιφέρεια καθίσταται συμμέτοχος με λεφτά των δημοτών στην περιουσία των υποδομών των δήμων, υφαρπάζοντας πόρους.
Παράλληλα θέτει και το θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων και ευθυνών που σήμερα ανήκουν στους δήμους.
«Οι δήμοι μπορούν και είναι οι πλέον αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Βρίσκονται επί του πεδίου και έχουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τη σφαιρική γνώση και μπορούν άμεσα να αντιλαμβάνονται και να αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα έχοντας το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό» αναφέρει, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει Δήμαρχος ανά την επικράτεια, εκτός από αυτούς των πολύ μικρών νησιών, που να συμφωνεί με την εν λόγω υποβάθμιση.
Ο κ. Κρητικός αφήνει σαφείς αιχμές για τη στάση του δημάρχου Ρόδου στο ζήτημα, τονίζοντας ότι επικαλέστηκε αναληθώς τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων για το νέο φορέα.
Στην επιστολή του αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης ως πρόεδρος της ΠΕΔ νοτίου Αιγαίου με επιστολή του στα αρμόδια υπουργεία, εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη του, επικαλούμενος μάλιστα και την αποδοχή συγκρότησης του φορέα από όλους τους δημάρχους, κάτι που όπως αποδεικνύεται δεν ευσταθεί.
Το πληροφορήθηκα για άλλη μια φορά από τα μέσα ενημέρωσης.
Λόγω του θεσμικού μου ρόλου ως επικεφαλής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο και ως πρώην Δήμαρχος Καμείρου, οφείλω να πάρω θέση σε αυτό το μείζον θέμα καθώς η δημιουργία του νέου φορέα σίγουρα υποβαθμίζει τον Δήμο μας και γενικά ολόκληρο το νησί της Ρόδου.
Πάντα ήμουν υπέρ της αναβάθμισης του ρόλου του Δήμου Ρόδου επιδιώκοντας την περαιτέρω μεταφορά αρμοδιοτήτων προς αυτόν, με τελικό στόχο την Μητροπολιτική διακυβέρνηση της γύρω περιοχής.
Δυστυχώς όμως όπως αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ η μητροπολιτικότητα πάει προς τον Β βαθμό της αυτοδιοίκησης ενώ θα έπρεπε να είναι χαρακτηριστικό των δήμων. Σε όλη τη Ευρώπη, η διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στους δήμους και σε καμία περίπτωση το κεντρικό κράτος δεν ασχολείται με αυτήν.
Εδώ μπαίνει και θεσμικό και λειτουργικό και οικονομικό ζήτημα καθώς η Περιφέρεια γίνεται ξαφνικά συμμέτοχος με λεφτά των δημοτών και στην περιουσία των υποδομών των δήμων υφαρπάζοντας πόρους. Μπαίνει επίσης όμως και το ζήτημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, ευθυνών και πόρων που σήμερα ανήκουν στους δήμους. Οι δήμοι μπορούν και είναι οι πλέον αρμόδιοι να αντιμετωπίσουν το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Βρίσκονται επί του πεδίου και έχουν την εμπειρία, την τεχνογνωσία και την σφαιρική γνώση και μπορούν άμεσα να αντιλαμβάνονται και να αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα έχοντας το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό.
Προσωπικά δεν πιστεύω ότι υπάρχει Δήμαρχος ανά την επικράτεια, εκτός από αυτούς των πολύ μικρών νησιών, που να συμφωνεί με την εν λόγω υποβάθμιση.
Οι Δήμαρχοι των Ιονίων νήσων σε ψήφισμα τους απαιτούν να εξαιρεθούν από το εν λόγω άρθρο , οι περισσότεροι δε Δήμαρχοι κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ τάχθηκαν με πειστικά επιχειρήματα κατά του εν λόγω φορέα ενώ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κλείνοντας τόνισε ότι η Περιφέρειες δεν μπορούν και δεν έχουν ούτε το προσωπικό, ούτε τις γνώσεις για να αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων ενώ συμφώνησε με το ψήφισμα της ΠΕΔ των Ιονίων.
Διαβάζοντας τις επιστολές των Δημάρχων Κω, Λέρου και Πάρου και λαμβάνοντας υπόψη τις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί και από άλλα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας, τα οποία αντιτίθενται στην συγκρότηση του περιφερειακού φορέα, ζητώ την άμεση σύγκληση έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου με τηλεδιάσκεψη και με τη συμμετοχή των βουλευτών του Νομού για να συζητηθεί το θέμα εκτενώς και να αναλάβει ο κάθε Δημοτικός Σύμβουλος τις ευθύνες του στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθήσει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ