Κάλυμνος – Ν. Χαρδαλιάς: Επιστροφή στην κανονικότητα υπό όρους από Δευτέρα – Καλύτερη η επιδημιολογική εικόνα

Στην Κάλυμνο βρέθηκε σήμερα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Τον υφυπουργό συνόδευαν ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος και ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.
Στο νησί παρέμεινε η ειδική ομάδα διαχείρισης, στην οποία μετέχουν οι καθηγητές Λοιμωξιολογίας, μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας, Θεοκλής Ζαούτης και Χαράλαμπος Γώγος.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί στο Επαρχείο, ο υφυπουργός ανέφερε ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μείωση των κρουσμάτων, τονίζοντας πως αν αυτή η μείωση συνεχιστεί η Κάλυμνος θα επιστρέψει στην κανονικότητα από τη Δευτέρα.

Διαμήνυσε ωστόσο ότι η επιστροφή στην κανονικότητα δε σημαίνει πως δεν πρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης ο έπαρχος Μ. Μουσελής ο διοικητής της 2ηςΥΠΕ, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, ο Γ.Γ. του Υπ. Υγείας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καλύμνου Β. Στασινόπουλος, η Ε. Μπιλλήρη μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, ο Α. Καλαθιανάκης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, ο διοικητής του Α.Τ. Καλύμνου, ο Λιμενάρχης και ο Αερολιμενάρχης.

Τα αιτήματα του δημάρχου Καλύμνου

Στην εισήγησή του προς τον Υπουργό ο δήμαρχος Δ. Διακομιχάλης ζήτησε την ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Νοσοκομείου καθώς και την παροχή επιπλέον υγειονομικού υλικού για την αντιμετώπιση των πολλών εισροών με covid. Επίσης ζήτησε και πήρε τη δέσμευση του προέδρου του ΕΚΑΒ για ένα επιπλέον ασθενοφόρο, το οποίο θα φθάσει στο νησί την 1η Ιουνίου και θα εξυπηρετεί το νοσοκομείο της Καλύμνου.

Όσον αφορά στην παροχή στήριξης στο γενικότερο πληθυσμό του νησιού, ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Ν. Χαρδαλιά την έμπρακτη στήριξη των επαγγελματιών της Καλύμνου, οι οποίοι έχουν πληγεί οικονομικά από την όλη κατάσταση Παράλληλα εξέφρασε το αίτημα γονέων και μαθητών της 3ης Λυκείου- υποψηφίων στις Πανελλαδικές, για την παροχή ειδικών ευνοϊκών ρυθμίσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν σε περιπτώσεις ειδικών συνθηκών έκτακτης ανάγκης, χωρίς ωστόσο να λάβει σχετική απάντηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις εργαζομένων στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου “δεν απαντήθηκαν τα αιτήματα στελέχωσης της κλινικής COVID με ειδικευμένο προσωπικό που τέθηκαν στο κ. Χαρδαλιά κατά την επίσκεψη του στο Νοσοκομείο, μετά τη σύσκεψη στο επαρχείο. Δεν δόθηκαν διαβεβαιώσεις ούτε για προσλήψεις άλλων ειδικοτήτων, ούτε για την ενίσχυση των τεσσάρων εμβολιαστικών κέντρων, αλλά ούτε και για την ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας”.

Οι πέντε επιστήμονες που συνόδευαν τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, μεταξύ αυτών και ο καθηγητής λοιμοξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος, συναντήθηκαν με τον διοικητή της ιατρικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Αθανάσιο Λάμπου και επισκέφθηκαν τη κλινική covid. Και οι πέντε θα μείνουν και τη Παρασκευή 21 Μαΐου στο νησί προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να δώσουν περαιτέρω ιατρικές κατευθύνσεις.

Δυο ασθενείς διασωληνωμένοι μια 59χρονη και ένας 78χρονος περιμένουν δυο μέρες προκειμένου να μεταφερθούν σε ΜΕΘ Νοσοκομείων αναφοράς.

Στην Κάλυμνο εκτάκτως ειδική ομάδα διαχείρισης -Τι λένε ειδικοί, φορείς και κάτοικοι για την “επόμενη ημέρα” (video)

Ρεπορτάζ: Κ. Βερβέρογλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος