Κως – Κ. Σβύνου: Δεν είναι αρμοδιότητα του Επαρχείου ο Βιολογικός Καθαρισμός της δομής προσφύγων

«Δεν είναι αρμοδιότητα του Επαρχείου Κω αλλά των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η  σωστή λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού και επεξεργασίας λυμάτων στη κλειστή δομή προσφύγων στο Πυλί», δήλωσε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου η έπαρχος Κω – Νισύρου Κων/να Σβύνου απαντώντας σχετικά με το πρόβλημα της υπερχείλισης φρεατίων του αποχετευτικού δικτύου της δομής και της διοχέτευσης των λυμάτων στον υπαίθριο χώρο στον οικισμό.

 «… Προσωπικά γνωρίζω ότι υπάρχει ανοικτή επικοινωνία Υπουργείου με δήμο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί σχετική μελέτη που θα οδηγήσει στη λύση του προβλήματος», υπογράμμισε η κ Σβύνου, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι δεν είχε σχετική καταγγελία για την προκαλούμενη ρύπανση, ώστε να ειδοποιηθεί η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας και να ελέγξει τη συγκεκριμένη περιοχή στον οικισμό Πυλίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, υπήρξε μια οικονομοτεχνική μελέτη της ΔΕΥΑΚ από το 2019 η οποία προέβλεπε τη σύνδεση του βιολογικού της Δομής με τον βιολογικό του Δήμου, ωστόσο η πρόταση αυτή δεν έγινε αποδεκτή απο την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου, σύμφωνα με την ΔΕΥΑΚ .

«Να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου γιατί ορατός είναι ο κίνδυνος μετάδοσης νοσημάτων» ζητά με δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος της κοινότητας Πυλίου Νεκτάριος Χατζησεβαστός. «Όταν έχεις μια δομή με χωρητικότητα 1800 -2.000 ατόμων και εσύ φιλοξενείς πάνω από 2.500 έως και 4.000 ανθρώπους φυσικό είναι να δημιουργούνται προβλήματα που να δυσκολεύουν και να απειλούν την υγεία όλων», υπογράμμισε ο κ Χατζησεβαστός.

Να σημειωθεί ότι δυο σωλήνες μεταφέρουν τα λύματα στον υπαίθριο χώρο, ακριβώς μπροστά από την είσοδο, ενώ υπάρχει βιολογικός τρίτου τύπου στη δομή,  σε απόσταση μάλιστα αναπνοής από τις γεωτρήσεις που υδροδοτούν τη κοινότητα Πυλίου.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι η πρόκληση έντονης δυσοσμίας και στο εσωτερικό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και στη γύρω περιοχή όπου υπάρχουν κατοικίες και κτήματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος