Ισχυρή η παρουσία της ΕΡΤ στο 8ο Θερινό Πανεπιστήμιο για τη γλώσσα στο Καστελόριζο

Από την Κυριακή βρίσκεται σε εξέλιξη το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», στο ακριτικό Καστελόριζο. Η ΕΡΤ που στηρίζει την πρωτοβουλία εκπροσωπείται από την Διευθύντρια Περιφερειακών Σταθμών, Δήμητρα Τσαγαδούρα, καθώς και από άλλους δημοσιογράφους. Η ΕΡΤ από το ξεκίνημα του Θερινού Πανεπιστημίου είναι σταθερά χορηγός επικοινωνίας.

Το 8ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο: «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε συνεργασία με αρκετούς άλλους φορείς και φέρει τον τίτλο: «Ακριτικοί τόποι, γλώσσα και πολιτισμός». Τελεί  υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και υπό την αιγίδα του Δήμου Μεγίστης.

Ισχυρή η παρουσία της ΕΡΤ στο 8ο Θερινό Πανεπιστήμιο για τη γλώσσα στο ΚαστελόριζοΣτην έναρξη του προγράμματος παραβρέθηκαν ο Γ.Γ Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρισουλάκης, καθώς και ο Αλκιβιάδης Στεφανής, σύμβουλος της κυβέρνησης επί θεμάτων ακριτικών περιοχών και Αγίου Όρους.

Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου η Δήμητρα Τζαγαδούρα, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό θεσμό το Θερινό Πανεπιστήμιο και σημείωσε ότι φέτος αποκτά μια μεγαλύτερη σημασία αφού διεξάγεται στο Καστελόριζο, στην εσχατιά της Ελλάδας. «Το Καστελόριζο θέλει καθημερινά την προσοχή μας και την μέριμνα μας. Πρέπει να είμαστε καθημερινά με τον τρόπο μας παρόντες στο νησί».

Ισχυρή η παρουσία της ΕΡΤ στο 8ο Θερινό Πανεπιστήμιο για τη γλώσσα στο ΚαστελόριζοΣτο Θερινό Πανεπιστήμιο από την οικογένεια της ΕΡΤ συμμετέχουν με ομιλίες ο δημοσιογράφος, Παναγιώτης Τζόκας, από την ΕΡΤ Ιωαννίνων για την “ΕΡΤ στις εσχατιές της πατρίδας μας”, καθώς και ο Βασίλης Βασιλόπουλος για τα προσωπικά δεδομένα.

Στη φετινή διοργάνωση του θερινού Πανεπιστημίου υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες ενότητες για τη γλώσσα στην ακριτική Ελλάδα:

-Γλώσσα, συμβολισμοί και νοήματα στην ακριτική Ελλάδα.

-Άγονη γραμμή και γλωσσικές ταυτότητες.

-Διάλεκτοι και λαϊκός πολιτισμός.

-Πολιτιστικοί πόροι στις απομονωμένες νησιωτικές περιοχές.

-Ακριτική Ελλάδα και απόδημος ελληνισμός.

-«Με τον καημό σου, θ’ ανοίξουμε πανιά». Η τραγουδισμένη γλώσσα του Καστελλόριζου.

-Τύπος και ακριτικές περιοχές. Απεικονίσεις, περιγραφές, αναλύσεις.

-Οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί της άγονης γραμμής. Αφιέρωμα.

-Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της άγονης γραμμής.

-Υπολογιστική Γλωσσολογία, projects για τους ακρίτες.

-Γλώσσα και Εκπαίδευση. Διεπιστημονικές προσεγγίσεις.

Το 8ο θερινό Πανεπιστήμιο ολοκληρώνει τις εργασίες του την Παρασκευή, 15 Ιουλίου. Να σημειωθεί ότι Ιδρύτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος, είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Associate του CHS – GR του Πανεπιστημίου Harvard, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος