Γεγονός η έκδοση των μουσικών σκοπών της Λέρου

Οι ποικίλες επιρροές των παραδοσιακών χορών και τραγουδιών της Λέρου αναδεικνύονται στην μοναδική και πλούσια έκδοση πολυσέλιδη (351) έκδοση του Κέντρου Ερεύνης και Προβολής της Εθνικής Μουσικής με τη χορηγία του Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου “Άρτεμις” Δωδεκάνησα. Σκοποί της Λέρου.
Η πολυετής έρευνα και οι καταγραφές αναδεικνύουν μέσα από 100 ηχογραφήσεις λέρικων σκοπών και τραγουδιών από το 1918 έως το 2022, με όλα τα παραδοσιακά μουσικά όργανα, όπως το βιολί η λύρα το σαντούρι η τσαμπούνα και τα λυροτσάμπουνα, την αισθητική των κατοίκων στο συγκεκριμένο χώρο του λαϊκού πολιτισμού.

Γεγονός η έκδοση των μουσικών σκοπών της Λέρου

100 ηχογραφήσεις σε κάρτα USB

Η πρωτοτυπία και η μοναδικότητα για ολόκληρη την Ελλάδα του τρόπου παρουσίασης, φέρνει το έργο μπροστά από την εποχή του. Οι 100 ηχογραφήσεις της έκδοσης περιλαμβάνονται σε μία USB κάρτα αντί σε CD, κατηγοριοποιημένες σε 4 φακέλους, ώστε το υλικό να είναι προσβάσιμο από κάθε συσκευή.
«Ο συγκεκριμένος αυτός τρόπος προβολής των σκοπών και των τραγουδιών αναδεικνύει τα 100 αυτά ηχητικά ντοκουμέντα, των οποίων οι μελωδίες μπορεί να είναι γνωστές, σε ποσοστό 80% αλλά ως εκτελέσεις ακούγονται για πρώτη φορά» υπογραμμίζει μιλώντας στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου ο δραστήριος πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου “Άρτεμις” κ. Αντώνης Νταλλαρής.
«Πρόκειται, προσθέτει, για μια μελέτη της πλούσιας μουσικής μας παράδοσης που φιλοδοξία μας είναι να βρεθεί στα χέρια κάθε φορέα που αγαπά και ερευνά το αντικείμενο και σε κάθε επιστημονικό ίδρυμα».
Γεγονός η έκδοση των μουσικών σκοπών της Λέρου

Αναδεικνύεται η ιδιαιτερότητα της λέρικης μουσικής

Οι επιμελητές έκδοσης, Νίκος Παναγιώτου, Δημήτρης Μαντζούρης και Σοφία Στασινού ελπίζουν πως αυτή η έκδοση «θα καταφέρει, από τη μια πλευρά να αναδείξει τον πλούτο της μουσικής της Λέρου, συστήνοντας την ιδιαιτερότητά της και, από την άλλη, να προτείνει ερμηνείες για την κατανόηση των σύνθετων παραγόντων που διαμόρφωσαν την ιδιαιτερότητα αυτή».

Στην ΕΡΤ Ν.Αιγαίου μέρος του πρωτότυπου υλικού

Να σημειώσουμε πως πολλές από τις ηχογραφήσεις αυτές που πραγματοποίησαν ο Σίμωνας και η Αγγελική Καρά το 1971 στη Λέρο, βρίσκονται σε πρωτότυπη μορφή στο πολύτιμο αρχείο της ΕΡΤ Ν.Αιγαίου. Ήταν το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, που διέθεσε τεχνικούς της από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό για τις ηχογραφήσεις, με το Σύλλογο προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής, που είχε ιδρύσει το 1929 ο Σίμων Καράς.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος