Γ.Διαμάντης: Δεν υπάρχει ανάγκη κατάργησης οποιασδήποτε δικαστικής υπηρεσίας γιατί θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα

Ενάντια στο ‘’σβήσιμο ‘’δεκάδων δικαστικών υπηρεσιών από τον νέο δικαστικό χάρτη τάσσεται η (ΟΔΥΕ) Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, λίγες ημέρες πριν βγει σε διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο.

‘’Ούτε το σχέδιο νόμου έχουμε, ούτε τον χάρτη ,σύμφωνα με τον οποίο διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή  μια καινούργια κατάσταση στα δικαστήρια’’ δηλώνει μιλώντας στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Διαμάντης.

‘’Ταχθήκαμε ‘’εξήγησε ’’ενάντια σε αυτή την δρομολογημένη’’ μεταρρύθμιση ’’έχοντας ως κριτήριο σαν υπάλληλοι και πολίτες την απόλυτη πρόσβαση των πολιτών ιδιαίτερα των ακριτικών και νησιωτικών περιοχών, στη δικαιοσύνη.’’

 ‘’Με  αυτό το χάρτη’’ σημείωσε’’ τα κριτήρια που προσδιορίζονται από το ταμείο ανάκαμψης είναι μνημονιακά, δηλαδή κόστους –οφέλους, τεχνικός σύμβουλος του Υπ. Δικαιοσύνης είναι η Παγκόσμια Τράπεζα ενώ έχουμε κατάργηση υπηρεσιών, καταρχήν των Εφετείων.’’

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΟΔΥΕ έχει προσδιοριστεί το σχέδιο πλην των περιοχών των Νομών που έχουν περισσότερα του ενός Ειρηνοδικεία. Δεν έχει προσδιοριστεί ωστόσο τι θα γίνει με τα περισσότερα Πρωτοδικεία.

‘’Δεν υπάρχει ανάγκη κατάργησης οποιασδήποτε υπηρεσίας δικαστικής της χώρας γιατί θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα και στους πολίτες και πολύ περισσότερα στους υπαλλήλους’’ υπογράμμισε ο κ Διαμάντης παραπέμποντας στην τραγική, όπως τόνισε, υποστελέχωση των υπηρεσιών με χαρακτηριστική περίπτωση της  Ρόδου και της Κω  όπου οι κενές οργανικές θέσεις αγγίζουν το 35% ,σε κάποιες υπηρεσίες και το 50%.

Χαρακτήρισε πρωτοφανές για το δημόσιο να διορίζεται κάποιος μετά από διαγωνιστική διαδικασία και να μην αποδέχεται τον διορισμό γεγονός,όπως διευκρίνισε, που έχει άμεση σχέση με τις εργασιακές συνθήκες, την υποστελέχωση και την οικονομική υποβάθμιση των υπαλλήλων.

Οι δικαστικοί υπάλληλοι ψάχνουν τις δικογραφίες και στα καράβια

‘’Με τα 800 ευρώ ποιος θα έρθει στη Ρόδο ‘’αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων επισημαίνοντας τα πρωτόγνωρα φαινόμενα που αντιμετωπίζουν στις μεταβατικές έδρες της Καλύμνου και της Καρπάθου ‘’όταν έψαχναν συνάδελφοι του, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, τις δικογραφίες στα καράβια’’

Ταυτόχρονα περιέγραψε με μελανά χρώματα την ταλαιπωρία που υφίστανται οι εργαζόμενοι του Πρωτοδικείου Κω που μετακινούνται στη Κάλυμνο και τρείς φορές την εβδομάδα ,καθώς στο Ειρηνοδικείο Καλύμνου- που θα μετατραπεί σε Περιφερειακό Πρωτοδικείο – δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος,με οικονομική επιβάρυνση των ιδίων των εργαζόμενων, αφού όπως σημείωσε, το Υπουργείο ποτέ δεν καλύπτει έγκαιρα τα ταξίδια, ενώ κινδυνεύουν ακόμα και να αποκλειστούν,όταν επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες..

‘’Αυτό είναι η αναβάθμιση που σχεδιάζουν, όταν  ακόμα και οι επιτυχόντες του πρώτου διαγωνισμού της Σχολής Δικαστικών Υπαλλήλων που έπρεπε να έχουν εμφανιστεί στις υπηρεσίες που διορίστηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου του 2024 δεν έχουν εμφανιστεί ακόμα!’’ διερωτήθηκε ο κ Διαμάντης και χαρακτήρισε ντροπή το φαινόμενο της υποστελέχωσης των δικαστικών υπηρεσιών μας ,όταν σε όλες τις χώρες της ΕΕ η αναλογία είναι τρείς υπάλληλοι ένας δικαστής και στη χώρα μας ένας υπάλληλος και επτά δικαστές.

‘’Αυτό σίγουρα δεν έχει σχέση με τη μεταρρύθμιση που μας υπόσχονται ’’υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΟΔΥΕ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος