Επιβεβαίωσε τη μεταφορά ψυχιατρικών ασθενών στη Λέρο ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ – Αντίδραση από το Δήμαρχο

Επιβεβαίωσε τη μεταφορά ψυχιατρικών ασθενών στη Λέρο, ο διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων Αιγαίου, Χρήστος Ροϊλός.
Μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου ανέφερε ότι η πρόταση της Επιτροπής Μετάβασης, που είναι ανεξάρτητη και απαρτίζεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, αφορά σε 25 ασθενείς.
«Πληρούν τις προϋποθέσεις για μεταφορά», είπε, τονίζοντας ότι η απόφαση ελήφθη με βάση τα κενά που υπάρχουν στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ο ίδιος δεν εμπλέκεται στη διαδικασία.
Σημειώνεται ότι το θέμα της μεταφοράς ψυχιατρικών ασθενών στη Λέρο ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την «Πρωτοβουλία Για Ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία», κάνοντας λόγο για εγκληματική κίνηση που θα αναβιώσει τον εφιάλτη στο νησί.

Ο Δήμαρχος Λέρου

Επιβεβαίωσε τη μεταφορά ψυχιατρικών ασθενών στη Λέρο ο Διοικητής της 2ης ΥΠΕ – Αντίδραση από το ΔήμαρχοΣε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας, εξέφρασε την έκπληξη του και την αντίθεση του στη μεθόδευση αυτή της 2ης ΔΥΠΕ και του Υπουργείου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “όχι μόνο δεν ενημερωθήκαμε, αλλά πρόσφατα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, δεσμεύτηκε να συνδράμει ώστε ο συγκεκριμένος χώρος, που γειτονεύει με το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων να αξιοποιηθεί για πολιτιστικές δράσεις”.
Τα επιστημονικά στελέχη της “Πρωτοβουλίας” διερωτήθηκαν με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή αυτών των ασθενών και γιατί δεν προτάθηκαν Ιδρύματα της Αττικής, στα οποία υπάρχουν κενές θέσεις και επιλέχθηκε η Λέρος, όταν μάλιστα υπάρχει νόμος που προσδιορίζει πως η φιλοξενία στις δομές του νησιού, έξω μάλιστα από την κοινότητα, αφορά μόνο σε ασθενείς προερχόμενους από τα Δωδεκάνησα.
Παράλληλα έθεσαν το ερώτημα αν γνώριζαν οι ίδιοι οι ασθενείς ή το περιβάλλον τους, ποιο θα ήταν το ίδρυμα που θα τους φιλοξενήσει, αφού η επιτροπή που εξετάζει τα αιτήματα και υπάρχει σε κάθε ΥΠΕ δεν αναφέρει στο αίτημα της τη δομή στην οποία θα μετακινηθούν.
Τα επιστημονικά στελέχη της Πρωτοβουλίας έκαναν λόγο για μεθοδευμένη προσπάθεια που στόχο έχει να στέλνονται στο νησί “ανεπιθύμητοι”, ασθενείς με ορατό τον κίνδυνο ακύρωσης των προγραμμάτων αποασυλοποίησης που υλοποιήθηκαν, καθιστώντας ξανά τη Λέρο την αποθήκη των μεγάλων ψυχιατρείων.

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Μέγα – Καλλιόπη Βερβέρογλου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος