Εκπρόσωποι της Ε.Ε. σε Πάρο και Αντίπαρο για τον έλεγχο του έργου LIFE – εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας

Στις 8 & 9 Οκτωβρίου 2025, εκπρόσωποι του Εκτελεστικού Οργανισμού για το Κλίμα, τις Υποδομές και το Περιβάλλον (CINEA) της Ευρωπαϊκής  Ένωσης θα πραγματοποιήσουν επιτόπια επίσκεψη στην Αντίπαρο, στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης του έργου LIFE-IP CEI-GREECE «Εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα».

Το έργο, που αποτελεί εμβληματική εθνική πρωτοβουλία για την εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, υλοποιείται με τη συμμετοχή 20 εταίρων, δημοσίων φορέων, δήμων, πανεπιστημιακών και ερευνητικών φορέων, καθώς και φορέων της αγοράς, υπό το συντονισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Με το έργο αναδεικνύεται μια νέα αντίληψη στον τομέα των αποβλήτων στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας, υιοθετώντας πρακτικές και αλλαγή συμπεριφοράς για την αύξηση του κύκλου ζωής των προϊόντων, τη μετατροπή των αποβλήτων σε πόρους και την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθετικής δέσμης μέτρων για τα απόβλητα.

Η επιλογή της Πάρου και της Αντιπάρου για τη διεξαγωγή του ελέγχου δεν είναι τυχαία. Ειδικά η Αντίπαρος έχει να επιδείξει ιδιαίτερα σημαντικά αποτελέσματα, με πρωτοπόρες δράσεις στον τομέα της διαλογής στην πηγή, της μείωσης των πλαστικών και της ενεργής συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας και των επιχειρήσεων σε δράσεις Κυκλικής Οικονομίας. Η εμπειρία της Αντιπάρου έχει αναδειχθεί σε καλό παράδειγμα εφαρμογής κυκλικής οικονομίας σε νησιωτικό δήμο, με δυνατότητες αναπαραγωγής σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Η επίσκεψη της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου σε νησιωτικές περιοχές, υπό το συντονισμό του Δικτύου Αειφόρων Νήσων «ΔΑΦΝΗ», και αποτελεί σημαντικό ορόσημο για το έργο και μια ευκαιρία ανάδειξης των καλών πρακτικών που υλοποιούνται στη χώρα μας. Παράλληλα, ενισχύει το μήνυμα ότι η Κυκλική Οικονομία δεν είναι απλώς μια περιβαλλοντική υποχρέωση, αλλά μια στρατηγική επιλογή που δημιουργεί αξία για τις τοπικές κοινωνίες, την οικονομία και το περιβάλλον.

Στις 8/10, από τις 9.30-10.00 θα υπάρξει συνάντηση των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας κ.κ. Aurelio Politano, Programme coordination manager CINEA, Sophia Papageorgiou TMO, External Monitoring Team ELMEN EEIG, με τον Δήμαρχο Αντιπάρου κ. Αναστάσιο Φαρούπο, στο ΚΕΠ (Χώρα Αντιπάρου), ενώ η συνάντησή τους με τον Δήμαρχο Πάρου, κ. Κωνσταντίνο Ν. Μπιζά, θα πραγματοποιηθεί στις 9/10, 8.00-8.30 πμ στο δημαρχείο του νησιού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος