Δήμαρχος Κω: “Να αποσυνδεθούν οι Μειωμένοι συντελεστές από το προσφυγικό”

’Προφανώς και πρέπει το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών να αποσυνδεθεί οριστικά από το προσφυγικό / μεταναστευτικό και να αποτελέσει αντικείμενο διεκδίκησης στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης, του ελεύθερου ανταγωνισμού και της αναλογικότητας, όπως ακριβώς ισχύει για νησιά άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., στα οποία οι αρχές της νησιωτικότητας εφαρμόζονται χωρίς προϋποθέσεις.’’ τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Ν Αιγαίου ο δήμαρχος Κω Θεοδόσης Νικηταράς.

Να σημειωθεί ότι την παράταση της μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 30% για τα νησιά Λέρο, Κω, Λέσβο, Σάμο και Χίο, όσο λειτουργούν σε αυτά δομές προσφύγων και αιτούντων άσυλο, ενέκρινε στη προχθεσινή του συνεδρίαση το Eurogroup.
‘’Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο –αντιστάθμισμα στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινωνίες. Η υπόθεση των μειωμένων συντελεστών πρέπει να είναι διαμορφωμένη σε κατεύθυνση τέτοια που να συνδέεται με τη νησιωτικότητα και όχι με άλλες παραμέτρους που μπορεί να επηρεάζουν προσωρινά και εφήμερα την οικονομία και τους οικονομικούς δείκτες’’ πρόσθεσε ο κ Νικηταράς

Αντίθετους βρίσκει και τους δημάρχους των άλλων τεσσάρων νησιών(Λέρος ,Σάμος Λέσβος Χίος) η σύνδεση των μειωμένων συντελεστών με το προσφυγικό-μεταναστευτικό θεωρώντας απολύτως λανθασμένη από πλευράς κυβέρνησης αυτή την συνεπαγωγή που διαιωνίζει την ομηρία και των νησιών αλλά και των κατατατρεγμένων ανθρώπων που εγκλωβίζονται, απελπισμένοι, πάνω σ’ αυτά.

“Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά – και όχι μόνον αυτά του Β.Α. Αιγαίου” αναφέρουν σε σχετική τους επιστολή –διαμαρτυρία ,”προβλέφθηκαν σε επίπεδο ευρωπαϊκών συνθηκών ήδη από το 2006 με την Οδηγία 112/ΕΚ, βάσει της οποίας η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες (Πορτογαλία, Γαλλία, Ιταλία, Δανία, Φινλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ισπανία) απέκτησαν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν διαφορετικούς συντελεστές του φόρου, με βάση γεωγραφικά κριτήρια”.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι την αντίθεση τους είχαν εκφράσει οι δήμαρχοι των πέντε νησιών, με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, στη δημιουργία των νέων ΚΥΤ με κόστος 270 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο να εισακουστούν.
Μέχρι σήμερα στα 5 νησιά δίνονταν εξάμηνες παρατάσεις στο ευνοϊκό μέτρο ως αντιστάθμισμα στις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν το βάρος της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος