Δήμαρχος Κω για την Παραλία Ναυτικού Ομίλου: “Συντεταγμένα θα διεκδικήσουμε από την ΕΤΑΔ τη γη που μας ανήκει”

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, με τη συμμετοχή κατοίκων, φορέων, αθλητών του Ναυτικού Ομίλου και θεσμικών εκπροσώπων, η παρουσίαση της μελέτης του ΤΕΕ Δωδεκανήσου για την ήπια αξιοποίηση της παραθαλάσσιας έκτασης των 70 στρεμμάτων την οποία διεκδικεί ο Δήμος Κω από την ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου).

‘’Συντεταγμένα όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για να παραμείνει το τελευταίο ελεύθερο προσβάσιμο στη θάλασσα μέτωπο, στην τοπική κοινωνία, στα παιδιά μας‘’, τόνισε ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς.

Η έκταση αφορά συγκεκριμένα το τμήμα εμβαδού 70.000 τμ. με Α.Β.Κ. 963 δημοσίου ακινήτου αρμοδιότητας της Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε. (Κ.Μ. 2708 γαιών Κω εξοχής). Η μελέτη παραδόθηκε από τον δήμαρχο την προηγούμενη εβδομάδα στον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

‘’Να επανέλθει η έκταση στο δήμο στους κατοίκους εκεί όπου ανήκει’’ υποστήριξε ο πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου, Γιάννης Χρυσούλας, κάνοντας λόγο για λάθη που έγιναν στο παρελθόν με αποτέλεσμα τα 70 στρέμματα να φύγουν από τον τόπο και να επανέλθουν στην ΕΤΑΔ σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως ‘’τίποτα δεν είναι δεδομένο‘’.
Να σημειωθεί ότι 200 παιδιά συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες στον συγκεκριμένο χώρο (κολύμβηση, ιστιοπλοΐα, Beach Volley).

Κοινή απαίτηση δήμου και ΤΕΕ χαρακτήρισε αυτή τη διεκδίκηση ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Αντώνης Γιαννικουρής, προειδοποιώντας για την απαξίωση των παρακείμενων περιουσιών κατοικιών και επιχειρήσεων που γειτονεύουν με την διεκδικούμενη έκταση, αν τυχόν αυτή γίνει περίκλειστη από ξενοδοχεία.

‘’Για αισθητική βελτίωση της χωροθέτησης των δραστηριοτήτων του Ναυτικού Ομίλου με σεβασμό στο περιβάλλον και στη μοναδική χλωρίδα του, που επιτυγχάνει αυτή η μελέτη’’ μίλησε η αρχιτέκτονας-μηχανικός Αγγελική Στρατικοπούλου (μέλος της μελετητικής ομάδας) η οποία παρουσίασε τη μελέτη που επιμελήθηκε εθελοντικά το ΤΕΕ.

Στο πλευρό του δήμου και του ΤΕΕ τάχθηκαν ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, και οι βουλευτές της ΝΔ με επιστολές τους ενώ ο Νεκτάριος Σαντορινιός χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το αίτημα παραχώρησης της έκτασης των 70 στρεμμάτων στο δήμο.
Ο κ. Σαντορινιός μάλιστα προέτρεψε να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Ροδιακής έπαυλης που μεταφέρθηκε στον δήμο με τον Νόμο του 2017 όχι κατά χρήση αλλά κατά κυριότητα.
Την αντίθεσή του στη δημιουργία ενός πεντάστερου ξενοδοχείου κατέθεσε ο έπαρχος Κω-Νισύρου, Γιάννης Καμπανής δηλώνοντας κατηγορηματικά τη συμπαράταξη του στον δίκαιο, όπως τον χαρακτήρισε, αγώνα των συμπατριωτών του.

‘’Απόψε ξεκινά ο αγώνας’’ τόνισε ο πρόεδρος της Μόνιμης επιτροπής του ΤΕΕ Δωδεκανήσου στην Κω, Γιώργος Χρυσουλάκης, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερό για τις παρεμβάσεις που έκανε φέρνοντας το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή καθώς και τους συντελεστές της μελέτης και τους δημοσιογράφους.
Επιστολές, με τις οποίες τάσσονται υπέρ της διεκδίκησης από τον Δήμο Κω και παραχώρησης της έκτασης από την Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε., έστειλαν και οι πρόεδροι της Κολυμβητικής Ομάδας Ελλάδος και της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας.

Αλγεινή εντύπωση ωστόσο προκάλεσε η μη ανάγνωση της επιστολής του επικεφαλής της παράταξης ‘’ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν.ΑΙΓΑΙΟΥ’’ του Περιφερειακού συμβουλίου, Μανώλη Γληνού, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του περιφερειακού συμβούλου της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ Νίκου Κανταρζή, στον οποίο δεν επετράπη να μεταφέρει τη στήριξη της παράταξης στο παλλαϊκό αίτημα της Κωακής κοινωνίας.
Απούσες από την εκδήλωση της παρουσίασης της μελέτης ήταν οι δημοτικές παρατάξεις ‘’Δύναμη Αλλαγής‘’ και ’’Όραμα–Δράση’’.
Μοναδικές παρουσίες από το δημοτικό συμβούλιο δήμου Κω στην εκδήλωση ήταν αυτές της επικεφαλής της ‘’Λαϊκής Συσπείρωσης‘’ Κικής Μακρή και συμβούλων της δημοτικής αρχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος