Δ. Αθανασούλης: Η νησιωτικότητα και η έλλειψη προσωπικού δυσκολεύει την αποκατάσταση των μνημείων της Κω

Ταγμένοι στον κοινό στόχο αποκατάστασης των πληγέντων ,από τον σεισμό του 2017,  μνημείων της Κω , είναι τόσο η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, όσο και οι συναρμόδιες υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Νεώτερων μνημείων ,σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Δημήτρης Αθανασούλης.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει η Δωδεκάνησος και το μνημειακό της απόθεμα λόγω πυκνότητας και νησιωτικότητας, αλλά κυρίως λόγω μη διαθέσιμου ντόπιου προσωπικού.

‘’Υπάρχει έλλειψη εργατοτεχνικού αλλά και επιστημονικού προσωπικού, με αποτέλεσμα τα κόστη να φθάνουν στα ύψη ’’, τόνισε δεσμευόμενος ωστόσο να επιδιώξει επίλυση του προβλήματος, ενώ για τους απλήρωτους, από τον Νοέμβριο, συμβασιούχους στα συνεχιζόμενα έργα της Κω υποστήριξε ότι τα ζητήματα αυτά θα διευθετηθούν.

Ο κ Αθανασούλης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης των τειχών, της οδού Ιπποκράτους καθώς και  η Ιταλική στοά, στο Κάστρο της Νερατζιάς προχωρούν κανονικά ,παρά τις υπάρχουσες δυσκολίες, με χρονοορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Δεν απέκλεισε η Ιταλική στοά  στο ΒΑ τμήμα του Κάστρου να παραδοθεί και μέσα στο 2024.

Ιδιαίτερα για τις Μεσαιωνικές οχυρώσεις  σημείωσε πως ‘’υπήρξε  ζήτημα λόγω έλλειψης προσωπικού ‘’ενώ προχωρά, όπως είπε, η αποκατάσταση του Παλαιοχριστιανικού Βαπτιστηρίου του Αγίου Ιωάννη, στη Θέση Επτά Βήματα,  στο παλιό Νεκροταφείο.

Όσον αφορά στα Μουσουλμανικά μνημεία  εξήγησε ότι το Τέμενος Ντεφντερντάρ και η ανακατασκευή της Κρήνης της Κάθαρσης βρίσκεται σε καλό δρόμο και στη διαδικασία ανάθεσης σε άλλη εργολήπτρια εταιρεία..

Σε ρεπορτάζ της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου είχαμε αναφερθεί στην εγκατάλειψη του έργου από τον προηγούμενο εργολάβο, που είχε επιλεγεί ως ανάδοχος υπογράφοντας σύμβαση τον Φεβρουάριο του 2023.

Για το Τζαμί-Γαζή –Χασάν Πασά της Λότζιας, στη Πλατεία Πλατάνου ο προϊστάμενος της ΕΦΑ σημείωσε πως δεν έχει ακόμα ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος