Χωρίς ενεργά μέτωπα η φωτιά στη Κω – Πολιτική Προστασία: “Χάθηκε χρόνος λόγω βλάβης του πυροσβεστικού ελικοπτέρου”

Δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα στη περιοχή Άγιος Βασίλειος στη Κω δυτικά του Ασκληπιείου, όπου χθες Τρίτη 3 Αυγούστου στις 3μμ το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά προερχόμενη,σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, από τον πρώην σκουπιδότοπο.
Μετά τις 9 το βράδυ η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο με ορατό ωστόσο τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων προς το Ασκληπιείο, προς την Αγία Μελού και προς τη Βουρίνα.

Καθολη τη διάρκεια της νύχτας και μέχρι τα ξημερώματα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης και ιδιωτών εθελοντών έδιναν μάχη μαζί και οι 6 άνδρες της ΕΜΑΚ που ήρθαν από την Ρόδο για να μην επεκταθεί.

Στις 6 το πρωί ελικόπτερο προχώρησε σε ρίψεις νερού ώστε να εξαλειφθούν οι εστίες σε χαράδρα μη προσβάσιμης από επίγειες δυνάμεις.

“Χάθηκε πολύτιμος χρόνος τεσσάρων ωρών από τη στιγμή που το πρώτο ελικόπτερο στις 3μμ δεν μπόρεσε να κάνει ρίψεις λόγω βλάβης στο κάδο του και επέστρεψε στη Ρόδο” δήλωσαν στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας του δήμου Κω.

Μετά τις 7το απόγευμα της Τρίτης ήρθε άλλο πυροσβεστικό ελικόπτερο να συνδράμει στη κατάσβεση πραγματοποιώντας μόνο δύο ρίψεις μέχρι τη δύση του ηλίου. Τα πεζοπόρα τμήματα μέχρι τα ξημερώματα έλεγχαν τις μικροεστίες σε χαράδρα, προκειμένου να αποτρέψουν επέκταση της φωτιάς από μεταστροφή των ανέμων στο δάσος της Τσουκαλαριάς αλλά και στο Ασκληπιείο.

Από τη πυρκαγιά δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές ,παρόλα αυτά ειδοποιήθηκαν από την Β! Αστυνομική Διεύθυνση κάτοικοι και καταστηματάρχες στις παρακείμενες κατοικημένες περιοχές να απομακρυνθούν.

Παράλληλα ενημερώθηκαν και οι διαμένοντες τσιγγάνοι στον αυτοσχέδιο καταυλισμό στη περιοχή του Αγίου Βασιλείου και μετακινήθηκαν σε καταλύματα. Ωστόσο κάηκαν κυψέλες Μελισσιών και χάθηκαν μερικά ζώα από μάντρες παρότι άνδρες της Πολιτικής Προστασίας ελευθέρωσαν αρκετά.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 4.-5.000 στρέμματα χορτολιβαδικής και δασικής που κάηκαν ενώ παραμένουν στη περιοχή δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος