«Ασύμμετρη παρέμβαση σε αρχαιολογικό χώρο το προκάτ κτήριο στο Μόντε Σμιθ» καταγγέλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ζητούν να ξηλωθεί άμεσα η κατασκευή και καλούν το υπουργείο Πολιτισμού να μην υποσκάπτει το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Δωδεκάνησο

 «Ασύμμετρη παρέμβαση σε αρχαιολογικό χώρο», χαρακτήρισε την ανέγερση του προκάτ πράσινου κτηρίου στον αρχαιολογικό χώρο του Μόντε Σμιθ,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Κώστας Πασχαλίδης.

Σημειώνεται ότι το κτήριο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Ρόδο,  είναι χαρακτηρισμένο ως «βιοτεχνικό», ανήκει στην Αρχαιολογία  και σε αυτό θα μεταφερθεί ο εξοπλισμός του ξυλουργείου και του σιδηρουργείου από την «Περβόλα» της Μεσαιωνικής Πόλης.

 «Είναι μια παρέμβαση την οποία κάνει το κράτος με τέτοιο τρόπο, που δεν θα την επέτρεπε σε έναν ιδιώτη» δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, σημειώνοντας ότι «προκαλεί εντύπωση  το γεγονός πως  αυτή η κατασκευή εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, την Πολεοδομία και κανείς δεν παραξενεύτηκε από αυτό που είδε».

 «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό» είπε χαρακτηριστικά.

«Ασύμμετρη παρέμβαση σε αρχαιολογικό χώρο το προκάτ κτήριο στο Μόντε Σμιθ» καταγγέλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ο κ. Πασχαλίδης κάλεσε την πολιτεία «να ξηλώσει άμεσα την κατασκευή και να μην υποσκάπτει το κύρος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη Δωδεκάνησο».

«Πως θα επιβάλλουν οι αρχαιολόγοι το νόμο, όταν εκτίθενται κατ’ αυτό τον τρόπο από τις μεθοδεύσεις του υπουργείου;» αναρωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι  «το τελευταίο πράγμα που δεν θα πρέπει να σηκώσουν στους ώμους τους οι λειτουργοί της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, είναι μια τέτοια ενοχή».

Ζήτησε να εξευρεθεί άμεσα λύση, ώστε να μην είναι εκτεθειμένη η υπηρεσία για πράγματα τα οποία δεν επιτρέπει σε πολίτες. Σημείωσε δε ότι στον αρχαιολογικό χώρο του Μόντε Σμιθ έχουνε γίνει εδώ και δεκαετίες προσπάθειες για να εκκενωθεί από σύγχρονες κατασκευές και να αποδοθεί στους επισκέπτες ως μνημειακός χώρος.

«Με απαλλοτριώσεις και προσπάθειες δεκαετιών της Εφορίας Αρχαιοτήτων μπόρεσε να καθαρίσει το τοπίο. Και εκεί που θα περίμενε κανείς τα πράγματα να συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση,  γίνεται μια παρέμβαση που προκαλεί την έκπληξη όχι μόνο των πολιτών,  αλλά και όσων εργάζονται στην Αρχαιολογία» κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος