Ν. Αιγαίο: Σοβαρές αντιθέσεις για την ενδεχόμενη μεταφορά ψυχιατρικών ασθενών στη Λέρο

Array

Την κάθετη αντίθεσή του στη μεταφορά ψυχιατρικών ασθενών στη Λέρο, εκφράζει ο δήμαρχος Μιχάλης Κόλιας.
Σημειώνεται ότι ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ επιβεβαίωσε χθες -μέσω της ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου- τη μεταφορά 25 ψυχιατρικά ασθενών από άλλα ιδρύματα στη Λέρο, με την αιτιολογία της ύπαρξης κενών θέσεων.

«Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην επαναφορά του παλαιού καθεστώτος που είχε στιγματίσει το νησί» δήλωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται μονομερώς και να αγνοείται η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου στη Λέρο πρόκειται να μεταφερθούν ασθενείς με βαριά ψυχιατρική νόσο.

Στοιχεία, σχετικά με τις αποφάσεις για τις 25 επικείμενες μεταφορές ψυχικά ασθενών στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου από άλλες Ψυχιατρικές κλινικές, ζητά από τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ Χρήστο Ροιλό, τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία Αττικής (Δαφνί και Δρομοκαΐτειο) και από το ΚΘ Λέρου, η Ειδική Επιτροπή Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Αποφάσεις οι οποίες, όπως επισημαίνει στην επιστολή της, επιβεβαιώθηκαν τόσο από δημοσιεύματα όσο και από στελέχη της 2ης ΥΠΕ.

Όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή (που έχει γνωμοδοτική ισχύ προς το υπουργείο Υγείας), μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί παρά να προκαλεί τεράστια ανησυχία δεδομένου του ιστορικού βάρους της επιστροφής σε πρακτικές περασμένων δεκαετιών και δεδομένου ότι από το 1982 έχουν απαγορευθεί οι μεταφορές ασθενών στη Λέρο.

Καταλήγοντας τα μέλη της Επιτροπής υπενθυμίζουν ότι οι μονάδες αποκατάστασης που δημιουργήθηκαν στη Λέρο δεν είχαν σκοπό να αποτελέσει το νησί ξανά «την αποθήκη των μεγάλων ψυχιατρείων για ανεπιθύμητους ασθενείς».

Ρεπορτάζ: Χ. Μέγα, Κ. Βερβέρογλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος