Πάτμος: Θεοφάνεια στην πλατεία της Αγίας Λεβιάς

Χρόνια πολλά! Αυτή είναι η πλατεία μας στη Χώρα της Πάτμου, απόψε λίγο πριν χτυπήσει η καμπάνα για την Αγρυπνία των Θεοφανείων!
Η αυλή μας ουσιαστικά.
Μια πλατεία ιστορική, που έπαιξε κομβικό ρόλο στην ιστορία ολόκληρης της Πάτμου και επονομάζεται κατά την πατμιακή παραφθορά ” της αγίας Λεβιάς” δηλαδή κατά το επίσημο πρώτο όνομά της, πλατεία της αγίας Θεοκτίστης από τη Λέσβο γιατί το Ιερό Βήμα της Αγίας ακουμπάει σ’ αυτή την πλατεία.

Την βλέπετε έρημη απόψε αλλά στα παιδικά μας χρόνια αυτή την ώρα είχε τη δική της ζωή. Τα καφενεία ήταν γεμάτα κόσμο εδώ.
Να! Κάπου απέναντι στο καφενείο του Αθανάση του Πετρουμιανού, πρόσφυγα όπως το ξέραμε, θαρρώ πως θα δω το συγχωρεμένο τον πατέρα μου σκυμμένο και αφοσιωμένο πάνω στα χαρτιά του για την μπιλότα! Αν κερδίσει θα με φωνάξει για να πάρω… μερίδιο.
Μια σοκολάτα! Και η χαρά απερίγραπτη! Και εμείς τα παιδιά περιμένοντας να πάμε στην εκκλησία, αψηφώντας τις όποιες θερμοκρασίες, συνεχίζαμε απτόητοι το παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που λες και ο χρόνος με μία γομολάστιχα που έκλεψε, καθώς κάναμε διάλειμμα στο Σχολείο μας που είναι παρά κει, έσβησε ξαφνικά!

Γύρισε τα πάνω κάτω η ζωή σε αυτή την πλατεία. Στέκομαι σε μία έρημη όπως βλέπετε απόψε γωνιά της και αναπολώ τα όμορφα εκείνα ζωντανά χρόνια. Μην την κοιτάτε λοιπόν έτσι τυλιγμένη στην χειμωνιάτικη μελαγχολική θαλπωρή της! Ίσως και αυτή να λυπάται που δεν ακούει τις φωνές στα καφενεία και στις γωνιές της. Που δεν ησύχαζε αυτές τις χρονιάρες μέρες. Πώς αλλάξανε έτσι οι καιροί; Οπως την παρατηρώ αυτή την ώρα, νομίζω πως ζήσαμε σε ένα ζωντανό σκηνικό θεάτρου μια παράσταση που κατέβηκε ξαφνικά και πως περιμένει ακόμη να ανέβει η επόμενη χωρίς διάλειμμα…

“Σήμερα τα Φώτα και οι φωτισμοί” ή τα δικά μας κάλαντα “καλημέρα πάντες ω αδελφοί… ” που φέρανε εργάτες τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και πρόσφυγες μετά από τα Φάρασα της Καππαδοκίας. Πάω σπίτι να προλάβω το Μανόλη τον Μπουρνή, τον τελευταίο καλαντιστή της Χώρας για να τ’ ακούσω… Και του χρόνου!

Κείμενο: ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΙΑΟΥΛΗΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος