Δ. Μπακαλούδης: Καταθέσαμε 16 μέτρα για προστασία του πλατωνιού της Ρόδου και άμβλυνση των προβλημάτων

«Θλιβερή η κατάσταση στο Ελαφοκομείο της Ρόδου» λέει ο καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου

Θλιβερές χαρακτήρισε τις εικόνες από το Ελαφοκομείο της Ρόδου, ο καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημήτρης Μπακαλούδης.

Αποκάλυψε δε, μιλώντας στην ΕΡΤ Νοτίου Αιγαίου, ότι προ έξι ετών (το 2018) που επισκέφθηκε το Ελαφοκομείο η κατάσταση ήταν επίσης μη αποδεκτή.

«Μπορεί να μην υπήρχαν νεκρά πλατώνια, όμως η εικόνα δεν ήταν και η καλύτερη. Συνωστισμένα πολλά ζώα, καθόλου βλάστηση και υποδομές σε πολύ κακή κατάσταση» είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι ο αρχικός σκοπός για τον οποίο είχε δημιουργηθεί το Ελαφοκομείο μπορεί να μην υφίσταται πλέον, ωστόσο πρέπει να διατηρηθεί, αλλά με τον κατάλληλο αριθμό πλατωνιών και με κατάλληλες συνθήκες.  

Ο καθηγητής του ΑΠΘ, παράλληλα, εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή του με την πρόταση να δημιουργηθούν περιφραγμένα πάρκα για τα πλατώνια, σημειώνοντας ότι την άποψή του αυτή την κατέθεσε όταν κλήθηκε και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.

«Είναι μια τεχνική που δεν προτείνεται διεθνώς» ανέφερε χαρακτηριστικά και προέτρεψε να εφαρμοστεί η μελέτη που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2023 και στην οποία προτείνονται 16 μέτρα για το πλατώνι, εκ των οποίων τα οκτώ μέτρα αναφέρονται στην άμβλυνση των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων που δημιουργούνται.

Σημείωσε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Απολακκιάς και επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει αναλογιστική μελέτη που να προσδιορίζει το πραγματικό αίτιο της ζημιάς.

«Ειδικά το πλατώνι είναι ένα είδος οικοτόνου, που εμφανίζεται στα κράσπεδα δασωμένων και  ανοιχτών περιοχών. Αν δεν υπάρχει δάσος, εμφανίζεται στους ελαιώνες. Είναι ένα είδος που χρειάζεται κάλυψη από ψηλή δενδρώδη βλάστηση» είπε,  επισημαίνοντας ότι ειδικά στη Νότια Ρόδο θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά το θέμα των αναδασώσεων και της φύτευσης δένδρων μέσα σε ρεματιές.

«Όταν όλες οι ανθρώπινες ενέργειες είναι καταστροφικές για το περιβάλλον του πλατώνι, λογικό είναι να αναζητήσει κατάλληλο περιβάλλον σε περιοχές με ανθρώπινη δραστηριότητα (γεωργία)» ανέφερε και αποκάλυψε ότι περιφράσσονται φυσικές πηγές για να έχουν πρόσβαση μόνο τα αιγοπρόβατα, γεγονός που χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο καθώς αποκλείονται τα πλατώνια από το νερό.

Ο καθηγητής στάθηκε και στον μεγάλο αριθμό των αιγοπροβάτων που υπάρχουν στο νησί και υπολογίζονται, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,  σε 35 με 40 χιλιάδες.

«Το πρόβλημα των αιγοπροβάτων, που προκαλούν παντού ζημιές, αποσιωπάται» είπε και διερωτήθηκε αν το πρόβλημα είναι τα 6.200 πλατώνια ή  τα 35 με 40 χιλιάδες αιγοπρόβατα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος