Λέσβος: Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μυτιλήνη με το προσφυγικό

Έκρυθμη κατάσταση στη Μυτιλήνη και σπασμωδικές κινήσεις χωρίς σχέδιο των αρχών αποτυπώνουν την σημερινή εικόνα. Μετά από παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλλη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την ώρα επιχείρηση μεταφοράς των προσφύγων που βρίσκονταν στο λιμάνι της Μυτιλήνης στο Κέντρο Υποδοχής στον Καρά Τεπέ. Πριν από λίγες ώρες δυνάμεις του λιμενικού και της αστυνομίας άδειασαν το χώρο του λιμανιού και οδήγησαν όλους τους πρόσφυγες στα Τσαμάκια και τη Φυκιότρυπα. Η διαδικασία καταγραφής έχει σταματήσει και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση αν θα ξεκινήσει ξανά και που. Υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν πως πρόκειται για σπασμωδική κίνηση και είναι επικίνδυνο να μεταφερθούν πρόσφυγες και μετανάστες όλων των εθνικοτήτων.

Επεισόδια το πρωί στο λιμάνι

Πετροπόλεμος και γενικευμένη συμπλοκή μεταξύ προσφύγων σημειώθηκε το πρωί στο χώρο του λιμανιού έξω από το κολυμβητήριο. Η ένταση στην ουρά για την καταγραφή κλιμακώθηκε και γρήγορα οι συμπλοκές επεκτάθηκαν ακόμα και στις αυλές των γειτονικών σπιτιών. Ομάδα προσφύγων προσπάθησε να εισβάλλει σε πλοίο που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή στο λιμάνι και αποτράπηκαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης από λιμενικούς. Αγανακτισμένοι κάτοικοι της περιοχής περιμετρικά του λιμανιού δηλώνουν πως είναι αναγκασμένοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφού πλέον η ζωή τους κινδυνεύει λόγω των συνεχών συμπλοκών.

Το κατηγορώ του Δημάρχου Λέσβου

Σε εκκρεμότητα παραμένει το αίτημα του Δημάρχου Λέσβου για κήρυξη καταστάσεως έκτακτης λόγω γραφειοκρατικού ελλείμματος. “Είμαστε πλέον στο στάδιο της έκρηξης που όλοι ήξεραν πως θα συμβεί και κανείς δεν έκανε ούτε τα στοιχειώδη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα θα έχει ευθύνες για την κατάσταση και πρέπει επιτέλους να παρέμβουν” δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο Σπύρος Γαληνός.

Δραματική έκκληση Γαληνού στην πρωθυπουργό

Δραματική έκκληση για άμεσες ενέργειές ώστε να αποφύγουμε το κίνδυνο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές απευθύνει με επιστολή του σήμερα στην Πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός . «Είναι άδικο για όλους τους απλούς πολίτες, τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχουμε καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσους μήνες τώρα, να συμβεί αυτό που απευχόμαστε και αυτό για το οποίο αγωνιζόμαστε τόσο καιρό. Είναι όμως, άδικο και για τους ίδιους τους μετανάστες και πρόσφυγες, που υφίστανται – εκτός των άλλων – και αυτή τη δοκιμασία» τονίζει ο Δήμαρχος. Ζητά τη λήψη μέτρων για την αποσυμφόρηση της Λέσβου, είναι απαραίτητο όπως αναφέρει να δρομολογηθούν επιπλέον πλοία αλλά και αεροπλάνα αποκλειστικά για την μεταφορά παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.
«Αυτή τη στιγμή, το 60% των παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα περνάει από τη Λέσβο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνονται πάνω από 15.000 άνθρωποι τόσο στην πόλη της Μυτιλήνης όσο και στις περιοχές κατά μήκος της Ανατολικής ακτής του νησιού. Μάλιστα, το τελευταίο δίμηνο ο αριθμός των αφίξεων ξεπερνά το συνολικό πληθυσμό της Λέσβου. Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω αριθμοί δεν είναι διαχειρίσιμοι και ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες και τα διαθέσιμα μέσα των τοπικών φορέων. Η παραπάνω κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα τόσο ανάμεσα στις τάξεις των μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι περιμένουν εναγωνίως την αποχώρησή τους προς τον τελικό προορισμό, τόσο και στην τοπική κοινωνία» καταλήγει ο Σπύρος Γαληνός και περιμένει επικοινωνία με την πρωθυπουργό.

Ολιγόωρο αποκλεισμό του δρόμου στο Μανταμάδο έκαναν το πρωί πρόσφυγες

Το δρόμο στο Μανταμάδο έκλεισαν για λίγη ώρα το πρωί οι πρόσφυγες που κατά κύματα βγαίνουν στις ακτές της περιοχής. Στο σημείο έφτασε αστυνομική δύναμη που διέλυσε τους συγκεντρωμένους και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία. «Οι άνθρωποι στα χωριά από τη Σκαμιά μέχρι το Μανταμάδο βοηθάνε τους κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπους αλλά δεν έχουν άλλες δυνάμεις» είπε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαϊδης ζητώντας και εκείνος τη λήψη μέτρων για να βοηθηθούν οι περιοχές που δέχονται το μεταναστευτικό ρεύμα. «Τα χωριά μας δεν έχουν τις δομές να δεχτούν αυτή τη λαοθάλασσα, είπε ο κύριος Τζελαϊδης, μικρά παιδιά άρρωστα σε ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης είναι πλέον καθημερινότητα για τα χωριά μας που πρέπει επιτέλους να βοηθηθούν».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος