Λασίθι: Πρόταση αναστύλωσης των ανεμόμυλων

Η έρευνα του μηχανολόγου μηχανικού Γιώργου Χατζάκη για την αναστύλωση των ανεμόμυλων του Οροπεδίου Λασιθίου, απέσπασε ένα από τα βραβεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2015. Η απονομή των βραβείων θα γίνει τον Ιούνιο στο Όσλο, ενώ αύριο το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η βράβευση του επιστήμονα, σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει στο δημαρχείο Οροπεδίου Λασιθίου.
Ο κ. Χατζάκης διακρίθηκε και τιμήθηκε με το βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Ε.Ε. για την πρόταση που κατέθεσε και αφορά την αποκατάσταση του αρχαιότερου αιολικού πάρκου στο κόσμο, αυτό του Οροπεδίου Λασιθίου.
Η καινοτομία της συγκεκριμένης πρότασης έχει να κάνει με το υλικό των πανιών, τα οποία είναι ελαστικά πολυεστερικά διάτρητα πανιά και έχουν την ικανότητα να ανοιγοκλείνουν το μέγεθος των οπών τους, ανάλογα την ένταση των ανέμων.
Τα συγκεκριμένα πανιά έχουν εφαρμοστεί πιλοτικά σε 20 Ανεμόμυλους στην περιοχή του Λασιθίου, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Νόστος» και την χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης, με άριστα αποτελέσματα, αποτελώντας την μοναδική ίσως ελπίδα για την αναβίωση του επιβλητικού αυτού αιολικού πάρκου.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος