Τη χριστουγεννιάτικη τους γιορτή στο Σωφρονιστικό Κατάστημα της Λάρισας, πραγματοποίησαν σήμερα οι εκπαιδευτικές μονάδες της Φυλακής (45 Δημοτικό, 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και 8ο ΕΠΑΛ), σε μια συγκινητική εκδήλωση που συνδύασε παράδοση, τέχνη και το μήνυμα της δεύτερης ευκαιρίας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τη θεατρική παράσταση «Το χωριό που ξέχασε τα Χριστούγεννα», όπου οι εκπαιδευόμενοι, μέσα από τον συμβολισμό του έργου, υπενθύμισαν την αξία της μνήμης, της κοινότητας και της ανθρωπιάς. Ακολούθησε η απόδοση των καλάντων – τόσο των παραδοσιακών της κοινωνίας όσο και των καλάντων της φυλακής, που αποτυπώνουν με μοναδικό τρόπο τη ζωή και τα συναισθήματα πίσω από τα κάγκελα.
Ακολούθως, μαθητές ανέβηκαν στη σκηνή και μοιράστηκαν δικά τους πεζά κείμενα και ποιήματα, δίνοντας φωνή στις σκέψεις, τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Ένα ξεχωριστό δρώμενο για την αλλαγή του χρόνου πρόσθεσε συμβολισμό στη γιορτή, ενώ η διανομή δώρων από εκπαιδευόμενο που ντύθηκε Άη Βασίλης έφερε χαμόγελα και συγκίνηση.

Το απόγειο της εκδήλωσης ήταν η συμμετοχή της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Γιώργου Δεληγιάννη. Με παραδοσιακά τραγούδια και κάλαντα, η ορχήστρα έδωσε μια ξεχωριστή πνοή στη γιορτή, γεφυρώνοντας τον κόσμο εντός και εκτός των τειχών.
Την ευθύνη της γιορτής είχαν οι εκπαιδευτικοί Αγγελική Γραβάλου και Αναστασία Λάτσιου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία και τον χαιρετισμό τους:
Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης ως εργαλείου επανένταξης και κοινωνικής συνοχής.
Ο Διευθυντής του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας Δημήτρης Παπαδόπουλος, που αναφέρθηκε στον ρόλο του σχολείου στην καθημερινότητα και την αποκατάσταση των κρατουμένων.
Η Σχολική Σύμβουλος Όλγα Μπαλαμπέκου, η οποία εξήρε το εκπαιδευτικό έργο που επιτελείται στη φυλακή και τη δέσμευση των εκπαιδευτικών.

Η εκπρόσωπος του Σωματείου «Διέξοδος» Μαίρη Μπλιώνα, που τόνισε την ανάγκη για συνεχή υποστήριξη των δομών επανένταξης και της δια βίου μάθησης.
Η χριστουγεννιάτικη γιορτή των Σχολείων Φυλακής Λάρισας δεν είναι απλώς μια εορταστική εκδήλωση. Είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι η εκπαίδευση, ο πολιτισμός και η τέχνη μπορούν να ανθίζουν παντού – ακόμα και στους πιο απίθανους χώρους. Είναι μια υπενθύμιση ότι κάθε άνθρωπος αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία, και ότι η μάθηση αποτελεί το κλειδί για έναν δρόμο γεμάτο αξιοπρέπεια και νόημα.
Τα Σχολεία Φυλακής Λάρισας συνεχίζουν να αποτελούν φάρο ελπίδας, προσφέροντας στους εκπαιδευόμενους τα εφόδια για να ξαναγράψουν την ιστορία τους.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος