Βιβλίο από τις συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Νέο βιβλίο

Η συλλογή των εκδόσεων του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας. εμπλουτίστηκε με το βιβλίο «Παραδοσιακά Σταμπωτά, Πάντες – Μαξιλάρια – Τραπεζομάντηλα Μικρά, Από τις Συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας» Τόμος Α΄.

Πρόκειται για μια έκδοση, έναν κατάλογο, που χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο των ενεργειών του ΛΙΜΛ για τη διάδοση και αναβίωση της παραδοσιακής τεχνικής της τυποβαφικής.

Η έρευνα και η τεκμηρίωση του υλικού, καθώς και η επιμέλεια της έκδοσης ανήκουν στη διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού, Αρχαιολόγο – Λαογράφο. Προλογίζουν η Σταυρούλα Φωτοπούλου, διευθύντρια Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και ο Αστέριος Λαχανάς Πρόεδρος του Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας».

Βιβλίο από τις συλλογές του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας

Ο κατάλογος περιλαμβάνει ένα σύνολο σταμπωτών υφασμάτων από τα δύο μεγάλα εργαστήρια του Τυρνάβου, Σαΐνη και Ιωαννίδη, μέρος της ολοκληρωμένης Συλλογής των σταμπωτών του Μουσείου.

Πιο συγκεκριμένα, καταλογογραφούνται τα μαξιλάρια, οι πάντες -επιτοίχια καλύμματα- και τα μικρά τραπεζομάντηλα – ροτόντες, καρέ και σεμέν – που προορίζονταν για καθημερινή χρήση, αλλά και στολισμό του σπιτιού. Έπειτα από πολυετή έρευνα και μελέτη παρουσιάζονται η ιστορία, η χρήση και τα διακοσμητικά θέματά τους, μέσα από κείμενα και εικόνες με πληροφορίες για την ιστορία και την εξέλιξη της παραδοσιακής τυποβαφικής. Επίσης, λεπτομέρειες για τη διαδικασία της τεχνικής.

Ο κατάλογος αυτός αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την εκπλήρωση του οράματος της αείμνηστης ιδρύτριας του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Λένας Γουργιώτη για τη διάσωση και αναβίωση της παραδοσιακής τυποβαφικής.

Συντελεστές Φωτογράφηση: Δημήτρης Γκουσγκούνης Σχεδιασμός: Βασίλης Ευθυμιάκος, Grafix

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος