Βιωματικό εργαστήριο τυποβαφικής

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερo σεμινάριο-εργαστήριο Τυποβαφικής για ενήλικες με θέμα: «Βιωματικό εργαστήριο τυποβαφικής με αντίγραφα μουσειακών σφραγίδων», που πραγματοποίησε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας.

Το σεμινάριο περιλάμβανε δύο ενότητες:

Στο πρώτο θεωρητικό μέρος, αναλύθηκε από τη διευθύντρια του Μουσείου Φανή Καλοκαιρινού, το ιστορικό πλαίσιο εξέλιξης της τυποβαφικής, η τεχνολογία και τα στάδια που οδηγούν από τη χάραξη των ξύλινων καλουπιών έως τη μεταφορά των μοτίβων στο ύφασμα. καθώς και οι επιρροές των σταμπωτών και η χρήση τους.

Παράλληλα  παρουσιάστηκαν τα σχέδια, οι χρωστικές και ο τρόπος αποτύπωσης των μοτίβων και η σύνθεση των σταμπωτών.

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου αναπτύχθηκε επίσης η  πορεία απόκτησης του συγκεκριμένου  μουσειακού υλικού από το Μουσείο και οι προοπτικές αξιοποίησής του, προκειμένου να διασωθεί η τεχνική μέσα από την αναβίωση τυποβαφικών εργαστηρίων και την παραγωγή σταμπωτών.

Ακολούθησε το βιωματικό εργαστήριο εφαρμογής της τεχνικής με στάμπες, αντίγραφα των πρωτότυπων μουσειακών σφραγίδων και ανεξίτηλες βαφές.

Οι συμμετέχουσες δημιούργησαν τα δικά  τους σταμπωτά, με ταλέντο και φαντασία, και εξασκήθηκαν πάνω σε αυτά, αποδεικνύοντας πώς μια παραδοσιακή τεχνική μπορεί να αποκτήσει νέα διάσταση στη σύγχρονη εποχή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος