Τρίκαλα: Για ανθεκτικούς δήμους και σχεδιασμό πρόληψης συζητά η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ

Σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας περιοδεύουν σήμερα τα μέλη  της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης της ΚΕΔΕ. Η επιτροπή συνεδριάζει από χθες, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στα Τρίκαλα, με σημαντικά θέματα στην ατζέντα.

Στην έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της Βλάσσης Σιώμος, δημοτικός σύμβουλος Δ. Πεντέλης, στην εισήγησή του, υποστήριξε ότι:

– υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης των τρόπων αντιμετώπισης και σχεδιασμού που πρέπει να ακολουθηθούν

– οι πρόσφατες κακοκαιρίες έδειξαν ότι οι υποδομές είναι σχεδιασμένες να αντέχουν σε πιο ήπια φαινόμενα

– στις πρόσφατες καταστροφές από την Bora, εμφανίστηκαν αστοχίες, όπως καταστροφή οδικού δικτύου, κατάρρευση γεφυρών, υποσκαφή θεμελίωσης κτηρίων και τοιχίων, διαβρώσεις και κατολισθήσεις

– πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρόληψης, όχι με αποκατάσταση με τις ίδιες προδιαγραφές στις υποδομές, αλλά με βελτίωση της ανθεκτικότητας, ώστε να μπορούν να αντέξουν σε πιθανές μελλοντικές καταστροφές μεγαλύτερης έντασης.

Τρίκαλα: Για ανθεκτικούς δήμους και σχεδιασμό πρόληψης συζητά η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ

Ανέφερε, ακόμη, ότι η «η κλιματική κρίση είναι από τα παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν ευημερία και ασφάλεια πολιτών» και πως «δε μετρούν οι καλές προθέσεις αλλά αρκούν μόνο τα αποτελέσματα».

Μέσω διαδικτύου πραγματοποίησαν σημαντικές παρεμβάσεις η δήμαρχος Λήμνου Ελεονώρα Γεώργα, ο δήμαρχος Σιθωνίας  Γιάννης Μαλλίνης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Ρόδου Μιχάλης Θωμάτος και, από τη Βαλένθια, ο Δρ. Ευθύμης Λέκκας – Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ.

Οι τρεις αιρετοί εστίασαν στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν από τις πρόσφατες καταστροφές, συνεισφέροντας στη συζήτηση για τις λύσεις. Ο καθηγητής έθεσε γενικότερα ζητήματα για την «οχύρωση» των δήμων με βάση συγκεκριμένο σχεδιασμό από την ΚΕΔΕ και κάθε δήμο.

Τρίκαλα: Για ανθεκτικούς δήμους και σχεδιασμό πρόληψης συζητά η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ

Από την πλευρά του ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, στην τοποθέτησή του έθεσε τρία βασικά ζητήματα για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας στην ολότητά της, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως μετά την εμπειρία του Daniel, χρειάζονται “άμεσα σαφείς αρμοδιότητες, πόρους και επέκταση της πολιτικής προστασίας στον άνθρωπο”. Ειδικότερα:

  1. Για τις αρμοδιότητες, εξήγησε: “Οι δήμοι είναι παντού, για όλα, για κάθε ζήτημα που ανακύπτει. Πρέπει θεσμικά να γνωρίζουμε τις αρμοδιότητές μας. Έτσι κι αλλιώς, η συνεργασία με την κάθε Περιφέρεια υφίσταται εκ των πραγμάτων. Όμως η διασπορά αρμοδιοτήτων, δημιουργεί προβλήματα συνεννόησης και, κατ’ επέκταση, μειωμένη αποτελεσματικότητα”.
  2. Για τους πόρους, σημείωσε: “Οι δήμοι με δικά τους έξοδα καλύπτουν ανάγκες για την πολιτική προστασία. Ένα πρόγραμμα για προμήθεια εξοπλισμού, μια γενικότερη ανανέωση του στόλου οχημάτων και μηχανημάτων, μόνο οφέλη θα έχει. Φυσικά, μαζί με προσλήψεις εργαζομένων με μόνιμο χαρακτήρα”.
  3. Για τον άνθρωπο στο επίκεντρο, ανέφερε: “Πολιτική προστασία είναι και το «μετά». Η διαχείριση απορριμμάτων, ιδίως ογκωδών, η ύδρευση και η ρευματοδότηση, η διαχείριση άστεγων πολιτών, ο ρουχισμός, η διεκπεραίωση εγγράφων πολιτών, η φαρμακευτική περίθαλψη, η διαμονή, είναι μερικά από τα ζητήματα που με επιτακτικό τρόπο προβάλλουν μετά από κάθε καταστροφή. Στον δήμο μας, η εμπειρία του Daniel και τα συμπεράσματα που εξάγαμε, είναι χρήσιμα για να μπορούμε να προσφέρουμε στον σημαντικό διάλογο που έχει ξεκινήσει“.
Τρίκαλα: Για ανθεκτικούς δήμους και σχεδιασμό πρόληψης συζητά η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ

Τόνισε, δε, ότι «Η πολιτική προστασία αναβαθμίζεται, επειδή αναβαθμίζονται οι κίνδυνοι που καθιστούν αναγκαία την προσαρμοστικότητα των δήμων. Έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες. Έχουμε αποδείξει ότι κάνουμε περισσότερα, με λιγότερα χρήματα, και με μεγάλη προσφορά από τους εργαζόμενους.
Ως αιρετοί, οφείλουμε να αξιολογήσουμε, να ζητήσουμε και να πράξουμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος