Τρίκαλα: Αισθητήρες στον Ληθαίο προειδοποιούν σε περίπτωση υπερχείλισης (video)

Η αξιοποίηση των υδάτων, η πρόληψη φυσικών καταστροφών στην εποχή μας, που ο κανόνας είναι η σφοδρότητα των φαινομένων, η έγκαιρη ειδοποίηση κατοίκων όταν κινδυνεύουν από φυσικά φαινόμενα, είναι ζητήματα που συζητούνται πολύ, άλλοτε με μία γενικότητα που δεν οδηγεί σε αποτελέσματα, άλλοτε πάλι οι συζητήσεις οδηγούν σε αποτελέσματα και εφαρμογές που είναι εξαιρετικά χρήσιμες.

Ο δήμος Τρικκαίων, από τα τέλη του 2019 διαθέτει ένα ειδικό σύστημα μέτρησης των υδάτων του Ληθαίου ποταμού. Πρόκειται για αυτόματο σύστημα παρακολούθησης και ανάλυσης των περιβαλλοντικών παραμέτρων στα επιφανειακά ύδατα.Τρίκαλα: Αισθητήρες στον Ληθαίο προειδοποιούν σε περίπτωση υπερχείλισης (video)

Ο σταθμός μέτρησης τοποθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στη γέφυρα Γκίκα. Τα συστήματα που διαθέτει ο σταθμός, «μετρούν» αγωγιμότητα νερού, επίπεδα οξυγόνου νερού, στάθμη (δείκτες πρόβλεψης υπερχείλισης) και θερμοκρασία. Για παράδειγμα, το βράδυ της έντονης βροχόπτωσης λόγω «Ιανού» (Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020), η στάθμη ανέβηκε από τα 37 εκατοστά, στα 93 εκατοστά μέσα σε λίγες ώρες.

Τρίκαλα: Αισθητήρες στον Ληθαίο προειδοποιούν σε περίπτωση υπερχείλισης (video)Με τον τρόπο αυτόν, όπως εξηγεί ο ειδικός συνεργάτης του Δ. Τρικκαίων, κ. Γ. Χρυσόμαλλος, μπορεί ο Δήμος να «βρει» και τους τις ανάγκες και τους τρόπους με τους οποίους θα προστατεύσει ποτάμια συστήματα. Κυρίως μπορεί να βρει τους τρόπους που θα προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και περιουσίες που μπορεί να χαθούν σε λίγα λεπτά.

Τρίκαλα: Αισθητήρες στον Ληθαίο προειδοποιούν σε περίπτωση υπερχείλισης (video)

Στην παρούσα φάση ο δήμος έχει εγκαταστήσει δύο τέτοιους αισθητήρες κατά μήκος του Ληθαίου ποταμού. Το αμέσως επόμενο διάστημα, σύμφωνα πάντα με τον κ. Χρυσόμαλλο θα εγκατασταθούν άλλοι 10, οι οποίοι θα ελέγχουν την στάθμη του νερού, το σήμα της επικινδυνότητας σε κάθε περίπτωση θα φτάνει στο control room στο ισόγειο του δημαρχείου, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης ειδοποίησης κατοίκων σε περίπτωση που αναμένεται να κινδυνεύσουν οι ίδιοι ή τα σπίτια τους.Τρίκαλα: Αισθητήρες στον Ληθαίο προειδοποιούν σε περίπτωση υπερχείλισης (video)

Μάλιστα ήδη συζητείται η επέκταση του όλου συστήματος, που υλοποιείται στα Τρίκαλα από κοινού με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο με τίτλο «Ανοιχτή υποδομή Internet of Things για online υπηρεσίες περιβάλλοντος (Open ELIoT)», που υλοποιεί ο Τομέας Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ.

Ρεπορτάζ: Ελπίδα Κουτσογιάννη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος