Το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας υποδέχεται το θέατρο – Θα παρουσιαστεί η παράσταση “Όλα τα κάστρα πέσανε”

Ο ιστορικός Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, συνεργούν και παρουσιάζουν μια πλούσια και πρωτότυπη δραστηριότητα. Τη θεατρική παράσταση, «Όλα τα κάστρα πέσανε», μια παραγωγή του Κύκλου Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, όπου πρωταγωνιστούν Έλληνες Δικαστές κι η οποία θα παρουσιαστεί στον αύλειο χώρο του λαογραφικού Μουσείου Λάρισας την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαΐου στις 7.30 το απόγευμα.

Το θέμα της παράστασης έχει άμεση συνάφεια, τόσο με το αντικείμενο του μουσείου και τον ιστορικό χαρακτήρα των συλλογών του, όσο και με τις επετειακές για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση περιοδικές εκθέσεις που αυτόν τον καιρό παρουσιάζει.

Είναι ένα έργο εμπνευσμένο από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου, που παρουσιάστηκε πριν από ένα μήνα στο Πολεμικό Μουσείο με μεγάλη επιτυχία και με τη Ζωή Τηγανούρια ως σολίστ στο ακορντεόν.

“Τα μουσεία σήμερα αναγνωρίζονται πλέον ως ιδρύματα ανοιχτά στην κοινωνία και ως χώροι δημιουργίας όπου η γνώση και η μάθηση συνδυάζεται με την ψυχαγωγία. Το μουσειακό θέατρο «δίνει ψυχή» στο μουσείο και στις μουσειακή εκθέσεις και συμπληρώνει την εκθεσιακή αφήγηση παρέχοντας παράλληλα πολλαπλές αφηγήσεις και ερμηνείες και συμβάλλοντας  στην εξασφάλιση μιας ολοκληρωμενης μουσειακής εμπειρίας”, τόνισε η διευθύντρια του Μουσείου, Φανή Καλοκαιρινού.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για την ξεχωριστή θεατρική παράσταση, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Πάνος Σάπκας σημείωσε: “Ο αγώνας των Πολιορκημένων ήταν η σύγκρουση του φωτός με το σκοτάδι, του πολιτισμού με την βαρβαρότητα. Από τα πιο ηρωικά γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης και ταυτόχρονα από τα πιο τραγικά. Το αίμα τους χύθηκε για την Ελευθερία. Άλλωστε, σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης ήταν “Ελευθερία ή Θάνατος”.

Πολλά έργα, ζωγραφικά, λογοτεχνικά και άλλα, απαθανάτισαν τη θυσία των Μεσολογγιτών.

Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε την ποιητική του σύνθεση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

Τα κάστρα μπορεί να πέσανε, αλλά ο αγώνας ποτέ δεν πάει χαμένος.

Τι καλύτερο μήνυμα απ’ αυτό σήμερα;”.

Ο Πρόεδρος Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας, Ντίνος Κόκκινος, τόνισε: «Είναι μια σημαντική παράσταση, συνέχεια της συνεργασίας μας με τον κύκλο Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, που αναδεικνύει ιστορικά την έξοδο του Μεσολογγίου μέσα από την δύναμη του λόγου, της ποίησης και της μουσικής. Μια προσπάθεια που θα την ζήλευαν οι καλύτεροι επαγγελματίες, καθώς δείχνει το δρόμο της προσπάθειας μέσα από την τέχνη και τα γράμματα, που αγγίζει τις ψυχές και δίνει νόημα, εγγράφοντας παρακαταθήκες σε γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της πατρίδας μας.

Μια παράσταση γεμάτη δύναμη και συναίσθημα που ο Σύνδεσμος Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας φέρνει στην Λάρισα σαν συνέχεια της περσινής μεγάλης εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον ίδιο χώρο με τον τίτλο «Νά τα ΄ναι το ΄21» καθώς επίσης και της πολυέκθεσης ζωγραφικής που εγκαινιάστηκε πριν δέκα μέρες και εξακολουθεί να λειτουργεί στην Αθήνα, στα ιστορικά δικαστήρια της οδού Σανταρόζα, με τον τίτλο «Μεθεόρτια από το ΄21-΄22» με αναφορά στα 201 χρόνια από την επανάσταση του 1821, που η πανδημία δεν μας επέτρεψε να γιορτάσουμε όπως θα θέλαμε».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος