Το δάσος Ομολίου και οι προσπάθειες ανάδειξης του μέσα από τον Δασικό Συνεταιρισμό της περιοχής

Στις προσπάθειες ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του Ομολίου, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού της περιοχής κ. Γ. Εμμανουήλ, ο οποίος χαρακτήρισε ως έργο που θα βοηθήσει σημαντικά την περιοχή, το Κέντρο Πληροφόρησης που θα δημιουργηθεί στο παλιό λατομείο Ομολίου.

Ο Δασικός Συνεταιρισμός Ομολίου βρίσκεται στο δέλτα Πηνειού, σε μια αγροτική, δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή με αποδοτικές καλλιέργειες. Ο Συνεταιρισμός, όπως ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ, “διαχειρίζεται το ιδιόκτητο δάσος Ομολίου στον Κίσαβο έκτασης 13.000 στρεμμάτων και περιλαμβάνεται στο δικτύο NATURA 2000. Εντός της έκτασης βρίσκεται αρχαιολογικός χώρος, oi εγκαταστάσεις του θεάτρου Τεμπών, η λειτουργία γεφυροπλάστιγγας καθώς και σειρά αποθηκών, με σημαντική συμβολή στη απασχόληση και τα έσοδα των κατοίκων Ομολίου“.

Όσον αφορά ειδικότερα το Κέντρο Πληροφόρησης θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014 -2020, μετά από πρόταση του Δήμου Αγιάς. Με τη συνεργασία του Δασικού Συνεταιρισμού Ομολίου θα δημιουργηθεί το Κέντρο Πληροφόρησης για την Κοιλάδα των Τεμπών στο χώρο των εγκαταστάσεων του Θεάτρου Τεμπών στο παλαιό εγκαταλελειμμένο λατομείο Ομολίου με κονδύλια της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Το δάσος Ομολίου και οι προσπάθειες ανάδειξης του μέσα από τον Δασικό Συνεταιρισμό της περιοχής
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχει υπογράψει την ένταξη του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, το οποίο αφορά στη διαμόρφωση και λειτουργία ενός εκθεσιακού χώρου που με σύγχρονο ψηφιακό, διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο θα προσφέρει ενημέρωση πολιτών, φορέων, σχολείων και θα παρέχει εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον και τις προστατευόμενες περιοχές. Το κτίριο που θα «φιλοξενήσει» το Κέντρο Πληροφόρησης Κοιλάδας Τεμπών είναι το αποκατεστημένο παλαιό εγκαταλελειμμένο λατομείο στη θέση «Αλεπότρυπα» της Κοινότητας Ομολίου.

Ο κ. Εμμανουήλ υπογράμμισε ότι ο Συνεταιρισμός προσπαθεί παρά τους περιορισμένους πόρους που διαθέτει να δημιουργήσει ένα πρότυπο οργανισμό διαχείρισης του δάσους αναπτύσσοντας συνεργασίες με εξειδικευμένους φορείς και επιστήμονες που ενδιαφέρονται για την προστασία και βιώσιμη διαχείριση του δάσους.

Όπως σημέιωσε, “προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει τις εξής ενέργειες.
α) αναθέσαμε (12/22) σε ομάδα δασολόγων Διαχειριστική Μελέτη του δάσους 2023-2032, Η Διαχειριστική Μελέτη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο συγκέντρωσης στοιχείων στο έδαφος στην οποία θα συμπεριληφθούν προδιαγραφές και δράσεις Αειφορικής Διαχείρισης του Δάσους.
β) Εξελίσσεται η τοπογράφηση της έκτασης σε ψηφιακή μορφή ώστε οι χάρτες που θα προκύψουν να μπορούν να αξιοποιηθούν και σε άλλες δράσεις με στόχο την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
γ) Υλοτομήσαμε προσβεβλημένα πλατάνια τα οποία είχαν προσβληθεί από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, με συνεργασία του δασαρχείου και εξειδικευμένη εταιρία επεξεργασίας ξύλου. Η μόλυνση των πλατάνων με το μεταχρωματικού έλκος αποτελεί σημαντική απειλή για το σύνολο του πλατανόδασους των Τεμπών.
δ) Την ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΒΟΥΝΟΥ με τη συνεργασία του Δήμου Αγιάς πραγματοποιήθηκε περιπατητική διαδρομή στις παρυφές του Κισσάβου, εντός του Δάσους Ομολίου με σκοπό οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν το βουνό, το δάσος και ευαισθητοποιηθούν στην προστασία του περιβάλλοντος“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος