Τίμησαν την ημέρα των μαθηματικών στο 8ο ΓΕΛ Τρικάλων με πείραμα από τον 18ο αιώνα

Με μια δραστηριότητα του 18ου αιώνα τίμησαν τη Διεθνή Ημέρα των Μαθηματικών στο 8ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων. Πρόκειται για τις «βελόνες του Buffon» και πήρε το όνομά της από τον Γάλλο μαθηματικό Georges-Louis Leclerc, κόμη του Buffon.

Στη δραστηριότητα αυτή οι μαθητές ρίχνουν μικρά ξυλάκια με τυχαίο τρόπο πάνω σε μια επιφάνεια στην οποία υπάρχουν σχεδιασμένες παράλληλες γραμμές και στη συνέχεια καταγράφουν πόσα από τα μικρά αυτά ξυλάκια τέμνουν κάποια γραμμή. Αν διαιρέσουν το αρχικό πλήθος από τα ξυλάκια με το πλήθος αυτών που τέμνουν κάποια γραμμή, τότε ο αριθμός που θα προκύψει, όπως βεβαιώνει η θεωρητική μελέτη της δραστηριότητας αυτής, προσεγγίζει τον αριθμό «π».

Στο πείραμα του σχολείο, οι μαθητές έριχναν κάθε φορά από 100 οδοντογλυφίδες και κατόπιν μετρούσαν το πλήθος αυτών που έτεμναν κάποια από τις παράλληλες γραμμές. Μετά από αρκετές επαναλήψεις του πειράματος αυτού βρέθηκε ότι ο μέσος όρος των οδοντογλυφίδων που τέμνουν κάποια γραμμή ήταν 32,2. Η διαίρεση 100:32,2 δίνει πηλίκο 3,105 αριθμός αρκετά κοντά στο 3,14 που αναμένουμε θεωρητικά αν εκτελέσουμε άπειρες φορές το πείραμα αυτό. Επίσης οι μαθητές του σχολείου, μέσω κατάλληλου λογισμικού, παρακολούθησαν και μια προσομοίωση του πειράματος, που τους έδωσε τη δυνατότητα να παρατηρήσουν πως σε αρκετές χιλιάδες επαναλήψεις του πειράματος, το πηλίκο πράγματι προσεγγίζει τον αριθμό «π».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος