Τίμησαν τα 78 χρόνια από την ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη από τον ΕΛΑΣ

Το παράτημα Λάρισας της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης –Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, ανοίγοντας τις εκδηλώσεις τιμής για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΛΑΣ, κατέθεσε στεφάνι στα Τέμπη στο μνημείο των μπουρλοτιέρηδων του Μηχανικού Ολύμπου του ΕΛΑΣ.

Σαν σήμερα, 23 Φλεβάρη του 1944, το Μηχανικό Ολύμπου του ΕΛΑΣ πήρε «σήμα» από την οργάνωση των σιδηροδρομικών του ΕΑΜ, ότι εκείνη τη νύχτα θα περάσει από τα Τέμπη η γερμανική «αμαξοστοιχία SF-ZUG 53” γεμάτη  με Γερμανικές μονάδες και κυρίως αξιωματικούς που στέλνονται στο Ανατολικό Μέτωπο. Σκοπός του Μηχανικού του Ολύμπου ήταν κανένας γερμανός να μην φτάσει στο Ανατολικό Μέτωπο.

Αρχηγός του Μηχανικού Ολύμπου ήταν ο Αντώνης Αγγελούλης – Βρατσάνος, ο οποίος όταν πάρθηκε η απόφαση από τον ΕΛΑΣ για σαμποτάζ στα Τέμπη διάλεξε τα παλληκάρια του, οι οποίοι ήταν όλοι τους από τα γύρω χωριά, των οποίων οι κάτοικοι μετέχουν καθολικά στην αντίσταση, και διέθεταν δύο σημαντικά προσόντα. Πριν τον πόλεμο δούλευαν σαν έκτακτοι εργάτες στη συντήρηση της σιδηροδρομικής γραμμής στα Τέμπη και τη γνώριζαν σπιθαμή προς σπιθαμή, ακόμη οι βοσκοί που συμμετείχαν γνώριζαν όλα τα μονοπάτια τα οποία ήταν ανάμεσα στους βράχους και αθέατα από μακριά.

Τίμησαν τα 78 χρόνια από την ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη από τον ΕΛΑΣ

Όταν τελείωσε η ναρκοθέτηση με υπομονή περίμεναν την έλευση του τρένου, και την κατάλληλη στιγμή για την πυροδότηση. Όλα έγιναν όπως ήταν προγραμματισμένα. Η αμαξοστοιχία τινάζεται στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες σιδηροδρομικών 450 γερμανοί είναι νεκροί και οι τραυματίες 250. Το ένα τρίτο από αυτούς είναι αξιωματικοί και ανάμεσά τους ένας στρατηγός με το επιτελείο του. Οι Γερμανοί επί μία βδομάδα ανέσυραν από τα βαγόνια πτώματα παραμορφωμένα.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί Λονδίνου, Καΐρου και Μόσχας χαιρέτισαν το σαμποτάζ στα Τέμπη σαν ένα από τα σπουδαιότερα. Ως αντίποινα οι Γερμανοί διέταξαν την εκτέλεση 100 αντιστασιακών κρατουμένων που βρίσκονταν στο γερμανικό στρατόπεδο.

Το σαμποτάζ της «αμαξοστοιχία SF-ZUG 53” ήταν από τα μεγαλύτερα στην κατεχόμενη Ευρώπη. Σχεδιάστηκε και εκτελέσθηκε αποκλειστικά από Έλληνες αγωνιστές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.

Τίμησαν τα 78 χρόνια από την ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη από τον ΕΛΑΣ

H Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ τιμώντας την 79η επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση σήμερα Τετάρτη 23 Φλεβάρη και ώρα 6.30 το απόγευμα στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού  Κέντρου Λάρισας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος