Τί προτείνει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας για το άνοιγμα των σχολείων

Rapid και όχι self test, αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου, εμβολιασμό των παιδιών και αναμονή για την επιδημιολογική εξέλιξη της νόσου, προτείνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και παιδίατρος, Κων. Γιαννακόπουλος, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

“Καθημερινά δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα γονιών που πράγματι ανησυχούν και παράλληλα αγωνιούν, για το άνοιγμα ή κλείσιμο ή παράταση της διακοπής των σχολείων τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου”, αναφέρει ο κ. Γιαννακόπουλος και σημειώνει:
“Την κατάσταση δε αυτή επιδεινώνει ακόμα περισσότερο η διατύπωση προφητικών απόψεων από διάφορους επιστήμονες και η προβολή τους από τα κεντρικά ΜΜΕ, χωρίς μάλιστα μερικές φορές αυτές οι απόψεις να είναι εντός του γνωστικού τους αντικειμένου.
Δεν μπορεί κανένας από σήμερα να προβλέψει επακριβώς τι θα γίνει με τα σχολεία καθόσον η ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, με προεξάρχουσα την παραλλαγή Όμικρον, μας προλαβαίνει και εξουδετερώνει κάθε μακρινή σχετικά πρόβλεψη. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένουμε αφενός μεν την διακύμανση των μολύνσεων των αμέσως επόμενων ημερών, αφετέρου δε την γνωμοδότηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, όπου κυρίαρχο και καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της τελικής γνωμοδότησης προς την Πολιτεία θα παίξει η άποψη της Παιδιατρικής και Επιδημιολογικής επιστημονικής κοινότητας”.
“Έχουμε διατυπώσει και στο παρελθόν – τονίζει ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου – την άποψη πως η αντικατάσταση της δια ζώσης εκπαίδευσης από την τηλεκπαίδευση ενέχει κινδύνους και επηρεάζει την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών. Έχουμε επίσης διατυπώσει παράλληλα και την άποψη ότι ο παιδικός πληθυσμός συμμετέχει στη διασπορά, περισσότερο απ’ όσο είχαν εκτιμήσει ορισμένοι αρχικά. Είμαστε όμως σταθερά προσανατολισμένοι στον κεντρικό μας στόχο, που είναι η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και της σωτηρίας ανθρώπινων ζωών”.
Συνεχίζοντας υπογραμμίζει: “Στην προκειμένη περίπτωση στα αρνητικά δεδομένα συμπεριλαμβάνονται η αύξηση των νοσηλειών στα παιδιά (Μ. Βρετανία, Η.Π.Α) και κατ’ επέκταση η μεγαλύτερη πιθανότητα επιπλοκών αναλογικά και η συμβολή τους στην ενδοοικογενειακή διασπορά.
Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι θα πρέπει να αλλάξουν άμεσα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, καθόσον το 50+1 μπορεί να πυροδοτήσει ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη της διασποράς σε ολόκληρη την πόλη, καθώς και η επιδημιολογική επιτήρηση με self test που θα πρέπει να αντικατασταθούν από rapid tests, το κόστος των οποίων θα χρεωθεί η Πολιτεία. Αυτό βέβαια γιατί στην πράξη άρχισαν να διαφεύγουν από τα self test αρκετές μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον, δημιουργώντας έτσι ένα επικίνδυνο εφησυχασμό προς όλους.
Τέλος θα πρέπει να τονίσουμε για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των παιδιών ως το μοναδικό τρόπο θωράκισης τους και συμβολής τους στην προστασία της οικογένειας και κατ’ επέκταση της κοινωνίας. Ας περιμένουμε λοιπόν”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος