ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας: Εφαρμογή εργαλείων ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στον κατασκευαστικό τομέα

Μία διαδικτυακή πλατφόρμα «ζεύξης» για εργασία στον κατασκευαστικό τομέα, μεταξύ πιστοποιημένων υπηκόων τρίτων χωρών (TCNs) και εργοδοτών, ένα διαδικτυακό εργαλείο αξιολόγησης δεξιοτήτων (SOnAT), ένα τεχνικό εικονολεξικό, καθώς και γλωσσάρι τεχνικών όρων, εργατικής νομοθεσίας, υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία συγκροτούν το έργο In2C, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε, διαδικτυακά.

Στο πλαίσιο του έργου, έχει δημιουργηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα αντιστοίχισης εργοδοτών και εργαζομένων, διαθέσιμη προς όλους, όπου παρουσιάζονται όλες οι ανοιχτές θέσεις εργασίας και όλοι οι πιστοποιημένοι υποψήφιοι μπορούν να ανατρέχουν εκεί. Το ΤΕΕ διερευνά τη δυνατότητα να υιοθετηθεί το πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο, για την πιστοποίηση βασικών δεξιοτήτων υπηκόων τρίτων χωρών (από Μέση Ανατολή, Ασία, Αφρική).
Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «In2C – Integration of TCNs in the Construction sector», που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, στοχεύει στη διευκόλυνση και την προώθηση της έγκαιρης και αποτελεσματικής ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας, συγκεκριμένα στον κατασκευαστικό τομέα, μέσω ολοκληρωμένης εκπαίδευσης των συμμετεχόντων.
ΤΕΕ Κ/Δ Θεσσαλίας: Εφαρμογή εργαλείων ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών στον κατασκευαστικό τομέα
Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, ενώ οι υπόλοιποι εταίροι είναι: ΚΕΚ Δήμητρα, Δήμος Λαρισαίων, Fundacion Laboral de la construccion (Ισπανία), Documenta (Ισπανία), Ομοσπονδία Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (Κύπρος), Mediterranean Management Centre (Κύπρος), Folkuniversitetet (Σουηδία), Sverige Stroj AB (Σουηδία).

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα In2C, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας, Ν. Παπαγεωργίου, σημείωσε πως αποτελεί μια πραγματική «γέφυρα» καινοτομίας, επικοινωνίας και διάδρασης, για το σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών. «Δημιουργήσαμε εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς, αλλά και των αναζητούντων εργασία, εργαλεία απλά στην κατανόηση και χρήση τους, τα οποία πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς και για άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα ενσωμάτωσης υπηκόων τρίτων χωρών, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Δίνουμε, με αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικές απαντήσεις στις προκλήσεις του μεταναστευτικού ζητήματος, μετατρέποντας το πρόβλημα σε ευκαιρία και πλεονέκτημα για την οικονομία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ειδικά στον κατασκευαστικό τομέα, ένα πεδίο με τεράστια σημασία και αναπτυξιακό αποτύπωμα στο σύνολο της Ε.Ε., οι ανάγκες που προκύπτουν αναφορικά με τη ζήτηση εργατικού δυναμικού πολλές φορές ξεπερνούν την προσφορά. Από την άλλη πλευρά, ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων από τρίτες χώρες που φτάνουν στην Ε.Ε -και στη χώρα μας- διαθέτουν σημαντική εμπειρία, δεξιότητες και ικανότητες για εργασία στον κατασκευαστικό τομέα.
Αυτό που έλειπε, μέχρι σήμερα, ήταν συγκεκριμένα εργαλεία, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς, αλλά και των αναζητούντων εργασία, εργαλεία απλά στην κατανόηση και χρήση τους, εργαλεία τα οποία δημιουργήσαμε και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν σημείο αναφοράς και για άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα ενσωμάτωσης υπηκόων τρίτων χωρών».
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου για το έργο In2C, οι εκπρόσωποι των εταίρων και φορέων από τις συμμετέχουσες χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Σουηδία) παρουσίασαν τα αποτελέσματα και τις εμπειρίες από την εφαρμογή των εργαλείων, καθώς και αντίστοιχων δράσεων και εργαλείων που αναπτύχθηκαν στις χώρες, αναφορικά με την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην αγορά εργασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος