Τα Φάρσαλα αποκαλύπτουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς τους

Εντυπωσιακά ευρήματα, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία Καλλιθέα και την αρχαία Σκοτούσσα, παρουσιάστηκαν χθες το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο των Φαρσάλων, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Φαρσάλων μαζί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Ομιλητές ήταν η συνδιευθύνουσα των προγραμμάτων, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σοφία Καραπάνου, η καθηγήτρια αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Καναδά κ. Μάγκριτ Χάαγκσμα και ο καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο της Ιταλικής Μεσίνα κ. Λορέντσο Καμπάνια.

Σε ότι αφορά την περιοχή της Καλλιθέας όπου εργάζεται Ελληνοκαναδική αποστολή, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μακρόχρονης έρευνας που καταδεικνύουν ύπαρξη πολιτισμού από την εποχή του σιδήρου, τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από τη χαρτογράφηση της περιοχής μέσω νέων τεχνολογιών (lidar) καθώς και τον εντοπισμό δεκάδων τάφων πέριξ του λόφου όπου υπήρχε το κάστρο.
Για τη Σκοτούσσα όπου διεξάγει έρευνες η Ελληνοϊταλική ομάδα, ιδιαίτερη μνεία έγινε στον λατρευτικό χώρο που ανακαλύφθηκε, με τα στοιχεία να εντυπωσιάζουν και να παραπέμπουν σε μία κοινωνία που άνθισε κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους. Σημειώνεται πως τα νέα ευρήματα στη συγκεκριμένη περιοχή, αναμένεται να αποκτήσουν περίοπτη θέση σε ειδική αίθουσα στο υπό δημιουργία μουσείο στα Φάρσαλα.

Τα Φάρσαλα αποκαλύπτουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς τους

Νωρίτερα στον χαιρετισμό της, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια δήλωσε εντυπωσιασμένη από το ζωηρό ενδιαφέρον της Φαρσαλινής κοινωνίας για τα εν εξελίξει αρχαιολογικά προγράμματα.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «κάθε γωνιά της περιοχής μας, κρύβει αμέτρητες σταγόνες ιστορίας, λαμπρές σελίδες του παρελθόντος, κάποιες εκ των οποίων έκριναν κατά τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους και το ρου της ιστορίας του κόσμου.
Εκ των πραγμάτων σκεπτόμενος κάποιος τα παραπάνω, κατανοεί πως αποτελεί όχι απλά υποχρέωση, αλλά υπέρτατη αποστολή για όλους εμάς τους Φαρσαλινούς, η αποκάλυψη, η ανάδειξη και η διάχυση αυτής της πλούσιας κληρονομιάς μας. Πρωταγωνιστής σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν, είναι και θα παραμείνει η αρχαιολογική σκαπάνη. Ένα ευχαριστώ λοιπόν θα ήταν πολύ λίγο για να εκφράσει κανείς την ευγνωμοσύνη του, σε όλους εκείνους τους επιστήμονες, που ακούραστα αφιέρωσαν κομμάτι της ζωής τους, για να ξαναζωντανέψουν το μεγαλείο της δικής μας ιστορίας.

Τα Φάρσαλα αποκαλύπτουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς τους

Πρόσφατα, είχα την χαρά να επισκεφθώ τα εντυπωσιακά ευρήματα των αρχαιολογικών ερευνών στην αρχαία Σκοτούσσα, εκεί όπου αποκαλύπτεται ένας σημαντικός λατρευτικός χώρος, δείγμα ενός ακόμη λαμπρού πολιτισμού που κάποτε άκμασε στην περιοχή μας. Δε σας κρύβω τον εντυπωσιασμό μου, γιατί ως ένας απλός άνθρωπος, ένιωσα δέος μπροστά στο μεγαλείο εκείνης της εποχής. Και η αρχαιολογική αυτή επιτυχία, είναι για εμάς ένα ακόμη κίνητρο να ενδυναμώσουμε κατά το μέγιστο δυνατό τις προσπάθειες των αρχαιολογικών ερευνών, να προσελκύσουμε περισσότερους επιστήμονες και να παραδώσουμε στο παρόν και στο μέλλον, το μέγιστο δυνατό τμήμα, του μεγαλείου του παρελθόντος μας.
Παράλληλα, βρίσκεται στην τελική ευθεία και η λειτουργία του αρχαιολογικού μας μουσείο, στο κτήριο του πρώην πρώτου δημοτικού σχολείου, αναμένοντας με το καλό να ολοκληρωθούν οι δύο εναπομείνασες μελέτες.

Τα Φάρσαλα αποκαλύπτουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς τους

Βήμα – βήμα, δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες που θα καταστήσουν τα Φάρσαλα και την ευρύτερη περιοχή, πόλο έλξης με δεκάδες ιστορικά αξιοθέατα, συνδεδεμένα μεταξύ τους με μία ενοποιημένη διαδρομή γνώσης, ιστορίας και πολιτισμού.
Θέλω να κλείσω με τα λόγια του Αμερικανού συγγραφέα Μάικλ Κρίκτον, ο οποίες είχε πει πως «αν δεν ξέρεις την ιστορία σου, δεν ξέρεις τίποτα. Είσαι σαν ένα φύλλο που δεν ξέρει ότι είναι μέρος ενός δέντρου».

Τα Φάρσαλα αποκαλύπτουν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς τους

Συγκίνηση τέλος, επικράτησε στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου όταν ο κ. Εσκίογλου αναφέρθηκε στον αείμνηστο καθηγητή αρχαιολογίας Φραντζέσκο Λα Τόρε, λέγοντας χαρακτηριστικά «δυστυχώς δεν είναι ανάμεσά μας ίσως ο σημαντικότερος άνθρωπος, ο εμπνευστής και ιδρυτής αυτού του προγράμματος, ο Φραντζέσκο Λα Τόρε. Έφυγε τόσο άδικα και πρόωρα από τη ζωή, άφησε όμως πίσω του μία σπουδαία παρακαταθήκη που θα κρατήσει τη μνήμη του άσβεστη. Ως ελάχιστο φόρο τιμής για την τεράστια προσφορά του στα Φάρσαλα, θα εισηγηθώ στο δημοτικό συμβούλιο να δοθεί το όνομά του σε δρόμο της περιοχής». Στη μνήμη του Ιταλού ακαδημαϊκού, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, πριν την έναρξη της εκδήλωσης.
Στην εκδήλωση έδωσαν επίσης μεταξύ άλλων το παρών η αντιδήμαρχος Φαρσάλων κ. Σοφία Χατζηπλή, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΦΑ κ. Βάια Αρσενοπούλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Κική Παναγιωτοπούλου, Γιάννης Λελεντζής και Βαγγέλης Κατσαούνης, η πρόεδρος της Κοινότητας Φαρσάλων και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Δώρα Πρεκατέ και Ντίνος Βαρακλιώτης, Φωτεινή Πιτσάβα και Σάκης Γεροβασίλης, πρόεδροι Κοινοτήτων από την επαρχία, μέλη των αρχαιολογικών αποστολών, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος