Τα αποκαλυπτήρια του έργου του Δημ. Αληθεινού Sine Fine στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Τη δική του ξεχωριστή θέση στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα κατέλαβε το έργο του εικαστικού Δημήτρη Αληθεινού Sine Fine, μετά από απόφαση του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, να παραχωρήσει το έργο και να βρίσκεται σε μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Παρουσία του καλλιτέχνη Δημ. Αληθεινού, του προέδρου του Δ.Σ. του Ιδρύματος, Δημ. Μαντζούνη και του δημάρχου Λαρισαίων, Απόστολου Καλογιάννη έγιναν τα αποκαλυπτήρια του έργου.

«Είναι μια σημαντική στιγμή για την πόλη μας καθώς αναγνωρίζεται το Μουσείο Κατσίγρα ως ένα από τα σημαντικά μουσεία της περιφέρειας. Έχει αναγνώριση από το υπουργείο πολιτισμού κι συμμετέχει σε διεθνή έκθεση με τα έπιπλα Σλήμαν», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης που ευχαρίστησε την οικογένεια Κωστόπουλου για την απόφασή της και κάλεσε τους Λαρισαίους να επισκεφθούν την Πινακοθήκη και να θαυμάσουν το έργο.

Τα αποκαλυπτήρια του έργου του Δημ. Αληθεινού Sine Fine στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Ο δημιουργός του Sine Fine –από την λατινική έκφραση που σημαίνει Χωρίς τέλος- εξέφρασε την χαρά του που το έργο του θα εκτίθεται μόνιμα στην Λάρισα καθώς όπως επεσήμανε «τα έργα όταν βγαίνουν από τις αποθήκες αναπνέουν, μιλάνε, δοκιμάζονται στο χρόνο. Ο πολιτισμός χρειάζεται αγώνα όταν ξεφεύγει από το υδροκέφαλο τέρας που λέγεται Αθήνα».

Η Ειρήνη Οράτη, καλλιτεχνική διευθύντρια του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου εξήγησε για την επιλογή της Λάρισας και τη Δημοτική Πινακοθήκη. «Θεωρώ τη Δημοτική Πινακοθήκη Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα ότι έχει τη μεγαλύτερη συλλογή νεοελληνικής τέχνης μετά την Εθνική Πινακοθήκη. Γι αυτό και το έργο του Δημήτρη Αληθεινού ήρθε εδώ”, τόνισε.

Παρόντες στην παρουσίαση και αποκάλυψη του έργου ήταν ο διευθυντής του Ιδρύματος, Έκτωρ Βερύκιος, η αντιπρόεδρος της πινακοθήκης  Άννυ Ψάρρα και η προϊσταμένη της Δημοτικής Πινακοθήκης  Ιωάννα Δηληγιάννη.

Τα αποκαλυπτήρια του έργου του Δημ. Αληθεινού Sine Fine στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Τα στοιχεία του έργου είναι:

Sine Fine , 1981

Λαμαρίνα σιδήρου, μπρούντζος, φύλλα χρυσού, μουσικές χορδές, πορσελάνη, 200Χ150 εκ.

Από την σειρά Σημεία μέσα στους χρόνους

Συλλογή Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

Το έργο Sine Fine, από την σειρά Σημεία μέσα στους Xρόνους, δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Αληθεινό το 1981. Αναπαριστά τον Άγιο Γεώργιο έφιππο, τη στιγμή που σκοτώνει τον φτερωτό δράκο με το δόρυ του. Στην αριστερή πλευρά, φαίνεται η πόλη της Αλαγίας και η πριγκίπισσα, την οποία διασώζει ο Άγιος με την ηρωική του πράξη. Η παράσταση στην επιφάνεια της λαμαρίνας έχει δημιουργηθεί με επιλεκτική οξείδωση, κατά τόπους, χρησιμοποιώντας διαφορετικά υλικά, όπως καθαρό νερό, νερό βροχής και οξύ. Στο πίσω μέρος του έργου, αναγράφεται η υπογραφή του καλλιτέχνη και η χρονολογία δημιουργίας του.

Το έργο στην αρχική του μορφή, έφερε τρία αυτιά αρνιού. Κατόπιν εργασιών συντήρησης από τον συντηρητή Θανάση  Τζαμαλή το 2021, σε συνεργασία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη, τα αυτιά αντικαταστάθηκαν με πορσελάνινα. Σύμφωνα με τον Αληθεινό, το έργο δημιουργήθηκε για να εκτίθεται ως μονάδα, και όχι ως μέρος κάποιου συνόλου. Έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις του καλλιτέχνη σε Ελλάδα και Ιταλία (1982 – Galleria Centossei, Μπάρι, Ιταλία / 1982 – Σημεία μέσα στους Χρόνους – Αίθουσα Τέχνης Δεσμός, Αθήνα,  Ελλάδα / 1983 – Σημεία μέσα στους Χρόνους – Αίθουσα Τέχνης Ζήτα-Μι, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα) καθώς και στην συμμετοχή της Ελλάδας στην XVII Μπιενάλε στο Σάο Παολο (1983).

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι Κατσίγρα θεωρεί ιδιαίτερα τιμητική την πρόταση να φιλοξενεί το έργο του καταξιωμένου καλλιτέχνη Δημήτρη Αληθεινού. Πρόκειται για ένα γεγονός το οποίο καθιστά για μία ακόμη φορά το μουσείο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες της Λάρισας αλλά και σε όλους τους επισκέπτες του να θαυμάσουν από κοντά ένα τόσο σημαντικό έργο.

 Δημήτρης Αληθεινός

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1968-1970), στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Ρώμη (1970-1974) και στην École Spéciale d’Architecture στο Παρίσι (1975-1980).

Από την αφετηρία της πορείας του στις αρχές του 1970, προχωρεί σε κατασκευές και δράσεις στο αστικό τοπίο με έντονο κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Σε αυτή την περίοδο ρήξης συντάσσεται με την πρωτοπορία και δημιουργεί μια ριζοσπαστική εικαστική γλώσσα, στο πνεύμα της αντι-τέχνης. Στην δεκαετία του 1980, στρέφει το βλέμμα του στην παγκοσμιότητα και δημιουργεί ενότητες έργων με διαχρονικό μήνυμα (Baroxysme, Σημεία μέσα στους Χρόνους). Το 1981 ξεκινά τις Κατακρύψεις, τελετουργικές διαδικασίες σε διάφορα σημεία του πλανήτη κατά τις οποίες κρύβει αντικείμενα τέχνης βαθιά μέσα στη γη. Έως σήμερα έχει πραγματοποιήσει 175 Κατακρύψεις σε όλες τις ηπείρους.

Έχει συμμετάσχει σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις, όπως στην Μπιενάλε Νέων του Παρισιού (1980), στα Ευρωπάλια στις Βρυξέλλες (1982), στην Μπιενάλε  του Σάο Πάολο (1983), στην Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (1989) και στην Μπιενάλε της Βενετίας (1997). Το 2013 έγινε η αναδρομική του έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος