Συνεργασία με τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, Ευθύμιο Λέκκα καθώς και με ομάδα επιστημόνων από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ξεκινάει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων στη Θεσσαλία και ειδικότερα στις περιοχές της Νοτιοδυτικής Θεσσαλίας και το Πήλιο.
Αφορμή για αυτή τη συνεργασία στάθηκαν οι καταστροφές και οι κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τον Ιανό στην νοτιοδυτική Θεσσαλία,” η συνεργασία γίνεται για να μπορέσουμε να έχουμε στα χέρια μας έναν οδικό χάρτη των κατολισθήσεων. Να ξέρουμε οι κατολισθήσεις αυτές που έχουν γίνει, που οφείλονται, τους τρόπους αντιμετώπισης αλλά και τα πρωτόκολλα ενεργειών σε περίπτωση που κάποιοι θέλουν να παρέμβουν στις περιοχές αυτές, θα πρέπει να παρεμβαίνουν με πρωτόκολλά αλλά και περιορισμούς. Επειδή έχουμε αντιληφθεί ότι περιβαλλοντικές κρίσεις είναι όλο και περισσότερες, συχνότερες, εντονότερες, απρόβλεπτες, χρειάζεται να κάνουμε μια στρατηγική και κάνουμε, ώστε να μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε”, τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε για άλλη μια φορά καθησυχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, τονίζοντας ότι όλα εξελίσσονται ομαλά.
” Ο θεσσαλικός χώρος δοκιμάστηκε και από την πανδημία, αλλά και από δυο μείζονα γεγονότα, τον Ιανό, ο οποίος έπληξε πριν από 10 μήνες περίπου την Νοτιοδυτική Θεσσαλία, αλλά και τον σεισμό του Τυρνάβου.(…)
Εκείνο το οποίο θα κάνουμε ως επιμέρους διαδικασία μείωσης του κινδύνου στον θεσσαλικό χώρο, είναι μια έρευνα αντιμετώπισης κατολισθητικών φαινομένων. (…)
Ο στόχος αυτού του έργου είναι, αφενός να καταγράψουμε όλες τις θέσεις στις οποίες είχαν εκδηλωθεί φαινόμενα διαχρονικά, να μελετήσουμε την κάθε θέση ξεχωριστά, να προτείνουμε έργα αντιμετώπισης, έργα τα οποία θα είναι καινοτόμα, με όσο το δυνατόν μεγάλη αποτελεσματικότητα, μικρό οικονομικό κόστος αλλά και μικρές επιβαρύνσεις στο περιβάλλον. Ο δεύτερος στόχος είναι να μπορέσουμε θέσουμε τις προδιαγραφές εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να μειωθεί στο μέλλον ο υφιστάμενος κατολισθητικός κίνδυνος.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος